Pénz- és tőkepiac

Leépítésekkel mentené a menthetőt a társaság

Legkorábban márciusban vezethetik be a Siemens egészségügyi üzletágának, a Healthineersnek a részvényeit a frankfurti tőzsdére.

Legkorábban márciusban vezethetik be a Siemens egészségügyi üzletágának, a Healthineersnek a részvényeit a frankfurti tőzsdére, de az anyavállalatnak nem sürgős, kész kivárni az optimális időpontot – jelezte Joe Kaeser vezérigazgató. A magasabb értékteremtő képesség érdekében a németek a dinamikus fejlődés előtt álló üzletágat önálló cégbe szervezik ki.

Forrás: AFP

Értékét a terv augusztusi bejelentésekor 40 milliárd euróra becsülték. A Heal­thineers egyébként minimálisan tudott javítani főbb mutatóin a szeptember végével zárult negyedévben. A tegnap ismertetett adatok szerint tavalyi árbevételéhez csupán 7 millió eurót tudott hozzácsapni, a 3,7 milliárdos összforgalmat tekintve ez stagnálásnak számít. Az adózott eredmény egy százalékkal 702 millió euróra bővült, a megrendelésállomány 2 százalékkal nőtt. A cég különösen Kínában és Európában jeleskedett, s a diagnosztikai eszközei fogytak jól. Ezek az eredmények nem hozzák izgalomba az IPO iránt érdeklődőket, ahogy a teljes konszern gyorsjelentése sem a piacot, a Siemens árfolyama ugyanis 3 százalékos eséssel reagált a csoport várakozástól elmaradó eredményeire.

A legnagyobb európai ipari-szolgáltató konglomerátum a negyed­évet 2 százalékkal magasabb, 22,3 milliárd eurós árbevétellel zárta, ennél a piac 2 százalékkal többet várt. A konszern 10 százalékkal több, 1,29 milliárd euró nyereséget termelt, az egy részvényre jutó 1,57 eurós profit (EPS) azonban elmarad az 1,70 eurós várakozásoktól. Az energetikai ágazatnál a visszaeső turbinamegrendelések és a nyereség gyors, 20 százalékos apadása miatt Kaeser kapacitáscsökkentést és elbocsátásokat helyezett kilátásba, mire tegnap délelőtt az IG Metall szakszervezeti szövetség tüntetést szervezett a cég müncheni központja elé. A jövő hétre halasztott leépítésekről Kaeser csak annyit mondott, hogy „fájdalmasak lesznek”. Arról sem szólt, hogy a Siemens és a francia Alstom kötött pályás közlekedési üzletágának egybeolvadásával hány munkahelyet számolnak fel. A Siemens 372 ezer főt foglalkoztat, ebből 115 ezret Németországban.

leépítések Siemens
Kapcsolódó cikkek