Pénz- és tőkepiac

Milliárdokat nyertek a kisbefektetők

Alaposan bevásároltak szep­temberben részvényekből a kisbefektetők. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az év kilencedik hónapjában 6,7 milliárd forintnyi részvényt vettek, igaz, 6 milliárd forintnyi árfolyamveszteséget is elszenvedtek a hónap végére. Összességében persze jól járhattak: hiába esett ugyanis szeptemberben a BUX és több részvény árfolyama is, októberben ismét emelkedtek az árfolyamok.

A háztartások mellesleg az idei első kilenc hónap alatt csupán 16,6 milliárd forintnyi nettó megtakarítást helyeztek el a pesti tőzsdén. Aki merész volt, sokat nyert: a harmadik negyedév végére ugyanis 100 milliárd forint árfolyamnyereség keletkezett a kisbefektetők értékpapírszámláin. Ezzel pedig szeptember végére már 456,7 milliárd forintra emelkedett a háztartásoknál lévő részvényállomány, ami történelmi csúcsnak számít.

A részvénymennyiség kétharmada nem pénzügyi vállalati papír. Ezekből az idén szeptember végéig 33 milliárd forintért vásároltak a háztartások, és csaknem 74 milliárd forintnyi árfolyamnyereséget könyvelhettek el. A bankpapíroknál a háztartások az első kilenc hónapban nettó eladónak bizonyultak. Ebben fontos szerepe volt annak, hogy az FHB részvényeire a TakarékBank nyilvános vételi ajánlatot tett. Összesen 15,3 milliárd forintot vontak ki a kisbefektetők a hazai bankrészvényekből, de mindent egybevéve jól jártak a befektetéseikkel, hiszen az első három negyedévben több mint 24 milliárd forint volt az árfolyamnyereségük. Banki részvényből egyébként a háztartások 135,4 milliárd forintnyit halmoztak föl szep­tember végére.

A más szektorok által kibocsátott részvények mennyisége mindig szerény volt. Ez az olyan pénzügyi cégeket jelenti, amelyek nem hitelintézetek. A Budapesti Értéktőzsdén a legnagyobb ilyen cég a CIG Pannónia. A kisbefektetők a szóban forgó papírokon 1,9 milliárd forintot kerestek szeptember végéig, ennek dacára 1,2 milliárd forintnyit eladtak az állományukból. Egyéb részvényekből csaknem 12 milliárd forintnyi van a háztartásoknál. Mivel szeptember végén 37 290,65 ponton állt a BUX, mostanában viszont jobbára már 40 ezer fölött jár, bő 7 százalékot emelkedett az elmúlt másfél hónapban az index. Azóta még tovább nőhetett a háztartások részvényállománya. Ráadásul ez mindegyik MNB-s kategóriára igaz lehet, még a bankpapírokra is: hiába esik napok óta folyamatosan az OTP, az árfolyama még mindig nem süllyedt a szeptember végi szint alá, amikor 10 ezer forint alatt volt.

A többi értékpapírtípus közül a háztartások idén az állampapírokat szerették a legjobban. Csaknem 590 milliárd forintnyi friss pénzt helyeztek el az említett eszközökben, így a náluk lévő állomány szeptember végén már 4767,4 milliárd forint volt. Nagy öröm lehet az Államadósság Kezelő Központ számára, hogy ennek döntő része, több mint 510 milliárd egy éven túli lejáratú állampapírba került, az idén főleg a Kétéves és a Prémium volt népszerű. A banki kötvényekből folyamatosan fogy a lakossági pénz, alig 75 milliárd forint az állomány, a vállalati kötvényekben pedig továbbra sem bíznak a kisbefektetők. A befektetési alapokban lévő háztartási 3872,1 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén, gyakorlatilag egész évben 3800–3900 milliárd közt mozgott az állomány. A kisbefektetők a pénzpiaci alapokból folyamatosan vonják ki a pénzt, a többi alap azonban vonzza a megtakarításokat.

kisbefektető Értékpapír
Kapcsolódó cikkek