Pénz- és tőkepiac

Egészségbiztosítót vásárolna a CVS Health

A CVS Health gyógyszerkereskedelmi óriás 67,5 milliárdos ajánlatot tett az egyik legnagyobb amerikai egészségbiztosítóra, az Aetnára.

A CVS Health gyógyszerkereskedelmi óriás 67,5 milliárdos ajánlatot tett az egyik legnagyobb amerikai egészségbiztosítóra, az Aetnára, amelynek beolvadásával évi 240 milliárd dollár forgalmú komplex egészségügyi szolgáltató jönne létre, teljesen átrajzolva a szektor eddigi erővonalait. A hír vasárnapi bejelentésekor a cégek azt sulykolták, hogy együtt a fogyasztók számára magasabb színvonalú ellátást tudnak biztosítani, amellett, hogy a párhuzamosságok felszámolásával 750 millió dolláros megtakarítást érhetnek el.

A feltételes mód indokolt, mivel a fúziók engedélyezése terén új játékszabályokat hirdetett a Trump-adminisztráció. Az igazságügyi tárca megakadályozta az AT&T távközlési szolgáltató és a Time Warner médiacsoport egyesülését a múlt hónapban, holott egymást kiegészítő, úgynevezett vertikális fúzióról lett volna szó. Ezeket korábban simán engedélyezte az eljáró hatóság, szemben a közvetlen piaci riválisok egybekelésével. Az Obama-kabinet utolsó intézkedéseivel januárban megtorpedózta az Anthem és a Cigna egészségbiztosítók 48 milliárd dollár értékű fúzióját, valamint szektortársaik, az Aetna és a Humana 37 milliárd dolláros frigyét, épp a túlzott erőfölény kialakulására és ezzel a fogyasztók jogainak védelmére hivatkozva.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint a mostani ügy sem lesz sima. Ha következetes lesz az igazságügyi tárca, ennek a vertikális fúziónak is keresztbe tehet, de ha átengedi, akkor felerősíti azokat a hangokat, hogy az AT&T–Time Warner-ügyben a CNN-nel haragban lévő Trump elnök nyomására politikai döntés született. Megmenekülhet azonban a döntési kényszertől az igazságügyi tárca, ha a kérelmet a kereskedelmi ügyekkel foglalkozó állami bizottság, az FTC bírálja el, hisz a CVS-nek 9700 gyógyszertárból álló hálózata van, továbbá 1100 járóbeteg-ellátó rendelőt is üzemeltet.

Mindenesetre az 50 ezer főt foglalkoztató Aetna részvényesei lelkesednek jobban a fúzióért, a biztosító árfolyama a nyitás előtt 3,7 százalékos pluszban, a 160 ezer fős CVS-é 0,2 százalékos mínuszban volt.

fúzió Aetna egészségügy CVS
Kapcsolódó cikkek