Pénz- és tőkepiac

Fokozottan keresik a banki széfeket

Erősödik a kereslet a bankfióki széfszolgáltatás iránt, és főként a fővárosban egyes fiókoknál várólisták is kialakultak – derül ki a lapunk által megkeresett hitelintézetek nyilatkozataiból. Az élénkülő kereslet hatása egyelőre nem látszik az árakon.

Egyes bankfiókoknál már várólisták is kialakultak a széfeknél, miután az utóbbi időszakban erősödik a kereslet a szolgáltatás iránt – derül ki a pénzügyi szolgáltatók lapunknak adott nyilatkozataiból.

A K&H Bank fiókhálózatában több mint 10 ezer széf található. Az ügyfelek folyamatosan érdeklődnek a széfszolgáltatás iránt, bizonyos esetekben akár egy másik, közeli városba való utazást is vállalnak, hogy a szolgáltatást igénybe tudják venni. A széfes kapacitásunk kihasználtsága helyszíntől függetlenül magas, gyakorlatilag folyamatosan használatban vannak, érdemi változást nem tapasztalunk

– közölték a Világgazdaság érdeklődésére a hitelintézetnél.

Az OTP Banknál országosan hozzávetőleg 60 (ezen belül Budapesten 70, vidéken 40) százalékos a kihasználtság, ám Budapesten vannak olyan fiókok, ahol nagyobb a kereslet, mint ahány trezor rendelkezésre áll. Az OTP Bank tapasztalatai szerint inkább a közepes és a nagyobb széfeknél mutatkozik élénkebb kereslet, mint amennyi rekesz rendelkezésre áll. A Budapest Banknál szintén erősödő igényt tapasztalnak a fióki széfekre, a hitelintézetnél is akadnak olyan értékesítési egységek, ahol várólistás a szolgáltatás. A CIB Banknál – közölték a Világgazdaság érdeklődésére a hitelintézetnél – a szolgáltatás 34 fiókban érhető el összesen 3462, különböző méretű rekesszel. A szolgáltatás iránt a CIB-nél is jelentős érdeklődést tapasztalnak, ezért a Szent István körúti fiókjukba az év elején 540 új széfet telepítettek.

Az ügyfelek széfhasználati szokásai a bankok tapasztalatai szerint nagyon változók. A K&H tájékoztatásából kiderül, hogy van, aki rendkívül ritkán, például csak évente egyszer keresi fel bérelt széfjét, de olyan is akad, aki hetente többször használja. A CIB Bank tapasztalatai alapján elmondható, hogy átlagosan negyedévente keresik fel széfjüket az ügyfelek. Az erősödő kereslet ellenére sem élnek a kondíciók soron kívüli módosításával a lapunknak nyilatkozó bankok: az OTP-nél például 2014 márciusában volt legutóbb módosítás, újabb áremelést pedig nem terveznek a közeljövőben.

Az erősödő keresleten persze nem lehet csodálkozni, elsősorban azért, mert a lakosságnál az alacsony kamatkörnyezet miatt az utóbbi időben nagyon megnőtt a készpénzállomány – az első fél év végén megközelítette a 4000 milliárd forintot –, és feltehetőleg jelentősen növekedett a megőrzést igénylő értéktárgyakban tartott pénz mennyisége is. A széfszolgáltatás emellett Magyarországon nem tekinthető drágának, hiszen egy kézitáskányi méretű trezort havonta néhány ezer forintért ki lehet bérelni.

Bírság engedély nélküli szolgáltatás miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli széfszolgáltatási tevékenység miatt csaknem 200 millió forint bírságot szabott ki a fővárosi Széfbank Kft.-vel és a Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-vel szemben, s megtiltotta, hogy a jövőben engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzenek – közölte a napokban a jegybank. Mint az MNB korábban is jelezte, a széfszolgáltatást, mint klasszikus banki tevékenységet, a pénzügyi intézmények kizárólag önálló főszolgáltatásként, fokozott biztonsági követelmények betartásával végezhetik. Egyéb intézményeknek a polgári törvénykönyvben szabályozott értékmegőrző szolgáltatása csupán járulékos jellegű lehet. | VG

 

bankfióki széfszolgáltatás széf MNB
Kapcsolódó cikkek