Pénz- és tőkepiac

Napelemgyártó és élelmiszeripari cég is található Soros kedvencei között

Soros György az idén is jól járt több befektetésével. Olyan cégekbe szállt be, amelyek felülteljesítették az elemzők várakozásait, és további árfolyam-emelkedést vár tőlük a piac.

Soros György a világ első számú hedge fund menedzsere a Forbes szerint, miután fedezeti alapja több mint 25 milliárd dollárt kezel. A befektetési guru kedvenc részvényei 2017-ben az Altaba, a Solar Edge Technologies, az InterXion, a Kraft Heinz, az EQT Corporation, a Comcast és a Monsanto voltak – írja az InvestorPlace.

A korábban a Yahoo­ból kiszervezett befektetési és vagyonkezelési cég, az Altaba 15 százalékos részesedéssel rendelkezik az Alibabában, ezért ha valaki bízik a kínai e-kereskedelmi óriásban, az Altabán keresztül is fogadhat az árfolyamának emelkedésére. Soros alapkezelője, a Soros Fund Management (SFM) 2017 második negyedévében 2,8 millió Altaba-részvényt vásárolt 185,7 millió dollárért, ez a negyedik legnagyobb befektetésük. Jól jártak vele, hiszen az Altaba az idén több mint 80 százalékot emelkedett, döntően az Alibabának köszönhetően. A céget az elemzők többsége vételre ajánlja, Jason Helfstein, az Oppenheimer elemzője nemrég módosította az Altaba célárát 75-ről 99 dollárra.

A nagybefektető már 53 millió dolláros Kraft Heinz-pakettel is rendelkezik – Forrás: Shutterstock

A Solar Edge Technologiesbe a harmadik negyedévben szállt be az SFM 20 millió dollárral, csaknem 700 ezer részvényt vásárolt ennyiért. A napelemes társaság a harmadik negyedévben kiválóan teljesített, 166,5 millió dolláros bevételt ért el, ezzel az összes elemzői várakozást felülmúlta. A Canaccord Genuitynél is vételen van a cég 40 dolláros célár mellett, mivel a szakértők úgy látják, stabilan hozza a növekedéssel kapcsolatos elvárásokat. Az elmúlt három hónapban hét vételi ajánlást adtak ki a részvényre, és mindössze egy elemző javasolta tartásra a papírt. Az átlagos célár 10 százalékkal haladja meg a jelenlegi árfolyamot.

Az SFM egész évben gyűjtögette az adattárolás egyik úttörőjének számító InterXion Holding papírjait, s már 400 ezer részvénnyel rendelkezik a cégben. A pakett több mint 20 millió dollárt ér. Soroséknak ezzel a papírral is szerencséjük volt, a cég ugyanis kiváló eredményekről számolt be a harmadik negyedév után. Ennek is köszönhető, hogy a célárát az Oppenheimer egyik elemzője, Timothy Horan nemrég 55-ről 62 dollárra emelte. A cég növekedését segíti, hogy Európában erősödik a gazdaság, a felhőalapú rendszerek folyamatosan nőnek és egyre elterjedtebbek. A részvényre nagyon erős vétel az ajánlás, hat ilyen is napvilágot látott az elmúlt három hónapban, és a szakértők legalább 10 százalékos árfolyam-emelkedést várnak a célárak alapján.

Patinás cégek is akadnak Soros kedvencei között. A Kraft Heinz is ott van az üzletember 2017-es nagy befektetései között: az első, a második és a harmadik negyedévben is vásárolt az élelmiszeripari óriás papírjaiból. Az utolsó negyedévben különösen sok pénzt tett a cégbe: 48 százalékkal növelte a pakettjét csaknem 300 ezer megvásárlásával. A fedezeti alapnak így már 53,1 millió dollárnyi Kraft Heinz-részvénye van. Soros mellett Warren Buffett is bízik a Kraft Heinzben, de neki nagyságrenddel nagyobb, 25,5 milliárd dolláros pozíciója van a cégben. Buffett cégének, a Berkshire Hathawaynek a Kraft a második legnagyobb befektetése a Wells Fargo bank után.

Az SFM a földgázkitermelő EQT Corporation részvényeit is nagyon kedvelte az elmúlt két negyedévben. A második negyedévben 38 millió dollárért vásárolt a papírokból, amit a harmadikban egy csaknem ugyanekkora pakettel fejelt meg, így már 82,5 millió dollárnyi EQT-részvénnyel rendelkezik. Ez a tizenegyedik legnagyobb részvénycsomag az alapjában. A cég nemrég vásárolta fel a Rice Energyt, amivel a legnagyobb független földgáztermelővé válhat az Egyesült Államokban. Nem véletlen, hogy nagyon erős vétel az ajánlás a papírjaira.

Egy médiacégbe is beszállt nemrég a magyar származású üzletember: egymillió Comcast-részvényt vásárolt, ami most 41,7 millió dollárt ér. A Wall Street rendkívül optimista a társaság kilátásait illetően, az átlagos célárak alapján az elemzők 16 százalékos árfolyam-emelkedést várnak, de olyan is van közöttük, aki szerint akár 30 százalékot is emelkedhet az árfolyam, egészen 50 dollárig.

A német Bayer által kiszemelt Monsanto is ott van Soros kedvencei között. A világ egyik vezető növényvédőszer- és vetőmaggyártójába az első negyedévben vásárolt be az üzletember, majd a második és harmadik negyedévben tovább növelte a pozícióját egészen 22,6 millió dollárig. A legnagyobb sztori a Monsanto kapcsán az, hogy a Bayer 66 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a cégre, igaz, a versenyhatóságok még nem bólintottak rá az ügyletre, amely ellen a gazdálkodók világszerte tiltakoztak.

Solar Edge Technologies Soros György Kraft Heinz Altaba
Kapcsolódó cikkek