Pénz- és tőkepiac

Óvatos előrejelzés a Graphisofttól

A Graphisoft Park által kötött új, 40 millió eurós refinanszírozási hitelszerződés miatt sem számítanak a befektetők arra, hogy az adózott eredmény 2018-ban a bevétellel arányosan növekedne.

A Graphisoft Park által kötött új, 40 millió eurós refinanszírozási hitelszerződés miatt sem számítanak a befektetők arra, hogy az adózott eredmény 2018-ban a bevétellel arányosan növekedne.

Forrás: MTI | Fotós: Jászai Csaba

Negyvenmillió eurós refin­an­szírozási hitelt kötött november 30-án a Graphisoft Park az Erste Bankkal. A 10 éves futamidejű, euróalapú hitelszerződés a Westdeutsche ImmobilienBankkal még 2007-ben létrejött, és a 2019 májusában lejáró hitelszerződés lejárat előtti refinanszírozását szolgálja. A hitelszerződés a teljes futamidőre vonatkozó kamatcsereügylettel (IRS) is kiegészül. Így a kamatláb – ellentétben a most kiváltásra kerülő, részben változó kamatozású hitellel – a teljes futamidőre rögzítve van. Ennek következtében az új kamata a 2018 közepén várható lehívástól kezdve némileg magasabb lesz, mint a kiváltandó hitel utóbbi időben különösen alacsony kamata, ugyanakkor a kamatláb a következő tíz évre rögzített, ami kiszámíthatóbb gazdálkodást és eredmény-előrejelzést tesz lehetővé. Az új hitel elsősorban a Westdeutsche ImmobilienBanknál fennálló teljes tartozás kiegyenlítésére, kisebb részben pedig a Graphisoft Park régebbi épületei felújításának finanszírozására szolgál.

A bejelentéssel egyidejűleg jövő évi prognózist is kiadott a Gra­phisoft Park. E szerint az árbevétel várhatóan 1,8 millió euróval, 17 százalékkal haladja meg a 2017-re jelzett szintet, köszönhetően elsősorban a déli fejlesztési területen épülő új irodakomplexum jövőre esedékes átadásának. Ezenfelül az egyéb bevételek várhatóan 300 ezer euróval növekednek az idei évhez képest. Ezzel párhuzamosan a működési költségek mintegy 100 ezer euróval emelkednek, ugyanakkor a szabályozott ingatlanbefektetési előtársasággá való alakulás következtében a társaságnak a jövő évben nem kell társasági adót és helyi iparűzési adót fizetnie, ami az adóterheket mintegy 200 ezer euróval csökkenti az előző évihez képest.

Mindezzel együtt az adózás után az ideinél némileg magasabb, 3,8 millió euró eredményt várnak jövőre. A bevétel növekedése mellett az adózás utáni eredmény arányos növekedésére 2018-ban még nem számítanak. Ennek egyik oka, hogy a kamatfizetési kötelezettség részben az új, hosszú távú refinanszírozás következtében – beleértve az idő előtti visszafizetést terhelő egyszeri előtörlesztési költségeket is – mintegy 400 ezer euróval növekszik 2017-hez képest. A másik ok, hogy a déli fejlesztési területen épülő irodakomplexum amortizációs költsége már az első blokk – jövő év közepére tervezett – átadásától kezdve, a bérlőkkel való feltöltöttségétől függetlenül, a teljes épületegyüttesre vonatkozóan megjelenik a mérlegben. Ezenkívül a csaknem húszéves irodapark épületeinek folyamatos korszerűsítése és felújítása – amit az idén kezdtek meg – tovább emeli az értékcsökkenési leírás összegét. Mindezek hatására előzetes becslésük szerint az értékcsökkenési leírás 1,7 millió euróval növekszik jövőre az idei évhez képest.

előrejelzés graphisoft
Kapcsolódó cikkek