Pénz- és tőkepiac

Angliai hátszél a NordTelekomnak

Komoly bizalmi tőkét halmozott fel a NordTelekom az angliai sztorival, amelynek részleteit a közelgő gyorsjelentés közreadásakor ismerhetjük meg.

Hétfő délelőtt ismét felfedezték maguknak a Nord­Telekomot a befektetők. Bár később kissé alábbhagyott a vásárlók lelkesedése, mégis észre kell venni, hogy hónapról hónapra lépcsőzik felfelé a kurzus. Amíg a tavalyi év első nyolc hónapját jobbára az 5 és 10 forint közti sávban töltötte a papír, addig szeptemberben már 10 és 15 forint, majd októberben immár 15 és 20 forint között keresgélte a helyét. Az árfolyam novemberben és decemberben pedig 20 és 25 forint között mozgott. Az új évet is jól kezdte a NordTelekom: egyelőre úgy tűnik, valamelyest szűkült a sáv, amelynek alja 22 forintig emelkedett. A tető egyelőre nem változott, jóllehet épp a tegnapi vásárlói rohamban napon belül még a 26 forintot is megközelítette a kurzus.

Forrás: AFP

A felfokozott érdeklődés azzal is összefüggésbe hozható, hogy gyors egymásutánban, két alkalommal is 50-50 millió forintos, zárt körű alaptőke-emelést hajtottak végre. Az október 20-i közgyűlés döntése alapján november 24-én vezették be a parkettre az első 50 millió forintos alaptőke-emelés papírjait, amelyek kibocsátási értéke 16 forint volt. Szintén ez a közgyűlés hatalmazta fel az igazgatóságot, hogy 5 millió darab, 10 forint névértékű részvényt bocsásson ki 24 forinton. A január 2-án a BÉT honlapján közzétett alaptőke és szavazati jogok már mindkét kibocsátást tartalmazták.

A társaság az angliai terjeszkedésbe pumpálja a friss tőkét, amely az ottani ügyfélkör bővítését szolgálja. A NordTelekom ugyanis a kint élő magyaroknak és lengyeleknek kínál mobiltelefon- és internetszolgáltatást. Az egyik ottani szolgáltatóval szerződtek a hálózat használatára, s a fogyasztóknak egy magyar vagy egy lengyel vezetékes számot is adnak, amely a mobiltelefonjukon csörög, így az otthoniak az esti órákban kedvező vagy ingyenes tarifával hívhatják kint élő hozzátartozójukat.

Szintén a sztori érdekében alapították meg a Reenger Zrt.-t, amely az Angliában folytatott távközlési tevékenységhez járulhat hozzá befektetők bevonásával. Az angliai ügyfelek száma már elérte a kétezret, és a társaság növekedési lehetőséget lát e piacon, hiszen a becslések szerint 300 ezerre rúghat a Nagy-Britanniában élő magyarok száma, míg a kint ideiglenesen vagy végleg letelepedett lengyeleké 1,2 millióra tehető. A Reenger annál is érdekesebb lehet, mert a tavalyi második fél évben már konszolidálták a leánycéget. Ezért kíváncsian várja a piac, miként jelenik majd meg az angliai működés a társaság számaiban.

A tavalyi első fél évben ugyanis gyengén muzsikált a vállalat. Első hathavi nettó árbevétele 16,9 millió forint volt, szemben az előző év azonos időszakának 30,5 millió forintjával. Az adózás előtti veszteség 8,8 millió forint lett, szemben az előző év azonos időszakának 11 milliós mínuszával. A befektetők alig lankadó lelkesedése azonban arra utal, hogy a piac most nagyon bízik az angliai projektben. Hogy okkal teszi-e, arról a tavalyi második fél év számait tartalmazó gyorsjelentés közzététele után kaphatunk képet.

árbevétel gyorsjelentés Nordtelekom Nyrt.
Kapcsolódó cikkek