Pénz- és tőkepiac

Az NBC adja a Comcast hátszelét

Optimisták lehetünk a Comcast 2018-as teljesítményét illetően, a 18 százalékos éves eredménynövekedés reális lehet.

A 2017-es évet 16 százalékos emelkedéssel zárta a Comcast, ami az S&P 500 index 19 százalékos hozamához képest szerény teljesítmény. A legfőbb visszatartó erőnek a kábeltévé-szolgáltatástól tömegesen elforduló lakosság bizonyult, így hiába veri öt hónapja az eredményvárakozásokat a vállalat, az árazás elmarad attól, amit a teljesítmény alapján várnánk. Épp ezért lehet jó 2018-ban figyelni a Comcast részvényeire. A múlt csütörtöki záróáron a konkurencia 29-es visszamutató P/E értékéhez képest diszkonton forognak a Comcast papírjai a maguk 20-as értékével. Ám az előremutató 18-as érték is mérsékeltnek számít a szektorban: többek közt az egyik legnagyobb vetélytárs, a Disney alatt van.

A Comcast fő tevékenysége számos pillérből áll, amelyek közül élményparkjai, a filmgyártás (Universal) és az NBC is kitartóan növekvő eredményt képesek termelni. Külön kiemelendő, hogy az NBC uralja a tengerentúlon a 18–49 éves korosztályt, aminek köszönhetően évi 12 százalékos bevételnövekedést tudott e szegmensben elérni. Mindent összevetve, a Comcast számai egészségesek, a kiigazított bevételek és az EBITDA is 6-6 százalékos éves növekedést mutatott az előző negyedévben.

Tény, hogy a vállalat az előző negyedévben 125 ezer előfizetőt veszített, a folyamat pedig egyre gyorsul. Fontos megemlíteni, hogy ez nem cégspecifikus kockázat: általános trend, hogy a lakosság a streamingszolgáltatás felé fordul. De mindezt szépen kompenzálja az internetes előfizetők számának dinamikus növekedése, akik egyúttal nagyobb teljesítményű csomagokat is igényelnek drágábban.

Összegezve tehát optimisták lehetünk a Comcast 2018-as teljesítményét illetően, a 18 százalékos éves eredménynövekedés reális lehet. A vállalat diverzifikált tevékenysége jelentősen enyhíti a kábeltévé-előfizetők számának apadását, az NBC és a Universal által szolgáltatott erős hátszél pedig önmagában véve is jó alapot jelenthet.

Comcast NBC tzeljesítmény
Kapcsolódó cikkek