Pénz- és tőkepiac

Egész jó üzlet a félvezetőgyártás

Erős év volt a félvezetőgyártóknak 2017, a szektor ETF-je (XSD) – az S&P 19,5 százalékos hozamát megverve – 25 százalékos megtérülést hozott, noha decemberben egy 10 százalékos korrekciót láthattunk a többhavi rali után.

Aggodalomra azonban nincs ok, hisz az év végi profitkivétel gyakori jelenség, különösen egy olyan felfutást követően, amelyet az árfolyam az elmúlt hónapokban mutatott. Továbbá az elemzőházak 2018-as várakozásait jellemző optimizmus is enyhült, ami erősíthette az eladói nyomást. Bár e tényezők egy korrekció kiváltására elegendők, tartós gyengülést nem várok miattuk.

Sokkal reálisabb és szüntelenül jelen lévő kockázati tényező a szektor ciklikus természete. A kereslet-kínálat arányának, egyensúlyának elmozdulásaira kifejezetten érzékenyen reagálhatnak az ágazat szereplőinek árfolyamai. A tavalyi második fél évben például a Bitcoin-bányászat miatt jelentősen megnőtt csipkereslet számottevő emelkedéshez vezetett a szektorban.

Valószínűnek tartom, hogy az idén felléphet némi túlkínálat, s emiatt a tavalyihoz hasonló hozamok kevésbé várhatók. A szektor jövőjébe vetett derűlátást elsősorban az táplálja, hogy a félvezetőgyártóké jól diverzifikált iparág. A benne rejlő potenciál messze nem csak a Bitcoin-bányászat által generált keresletben rejlik. A dolgok internete (IoT) például egyre meghatározóbb innovációs útvonallá válik, az ehhez szükséges technológia pedig folyamatos keresletet gerjeszt. Pozitív hatást várok még a hatékonyság növelését célzó akvizíciós tevékenységtől, amely élénk lehet a következő években. A mostani árazás miatt sem érdemes túlzottan aggódni, a szektorban az átlag P/E a 15-ös értéknél található, ami alacsonyabb az S&P 500 index 19-es átlagánál.

Mindent összevetve, a relatíve kedvező árazás – a magas növekedési potenciállal karöltve – jó hozamokkal kecsegtet a szektorban hosszú távon is, így a decemberihez hasonló korrekciós hullámok inkább lehetőséget teremtenek a beszállásra.

félvezetők XSD
Kapcsolódó cikkek