Pénz- és tőkepiac

Erős háttérrel is gyengül a dollár

Az év egyik leggyengébben teljesítő fejlett piaci devizája volt tavaly a dollár. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők az erős makroszámok ellenére az idén további gyengülést várnak.

Gyenge évet zárt tavaly a dollár: a dollárindex majdnem 10 százalékot csökkent 2017-ben. Az euróval szemben 13 százalékos volt a gyengülés, bár ebben az euró erős éve is szerepet játszott, a japán jennel szemben kisebb, alig több mint 3 százalékos volt az ereszkedés. Az új évet is gyengén kezdte a zöldhasú: a keresztárfolyam az euróval szemben tegnap négyhavi mélypont közelében, kicsivel az 1,2-es szint fölött volt. Az amerikai deviza gyengülése némi meglepetést okozott, különösen annak fényében, hogy az Egyesült Államok hosszú évek óta nem látott növekedést produkál: a GDP-bővülés egyre magasabb, a 17 éves mélyponton van, egyedül a maginfláció nem tud a Fed 2 százalékos célja fölé érni, bár az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet szerint jövőre ez már elkerülhetetlen lesz.

Forrás: AFP

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank szenior elemzője szerint is jó évet zárt az amerikai gazdaság, és a piacok sem remegtek bele a Fed mérlegleépítésébe. Az elemző szerint Jerome Powell, aki februártól tölti majd be a Fed elnöki pozícióját, valószínűleg nem tér le a Janet Yellen által kikövezett útról, Powell ugyanis nem Trump embere, nem befolyásolható. Ráadásul a politikai elit gazdasági növekedést, alacsony munkanélküliséget és kiszámítható kamatpolitikát akar, ez most mind adott, nincs ok változtatni – szögezte le Blahó.

Az erős makrogazdasági számok azonban nem látszanak a deviza árfolyamán. A dollár akkor erősödik, ha az Egyesült Államoknak jól megy, a világ többi részének pedig nem, most pedig konjunktúra van a világ többi részén is – magyarázta ennek okát a Világgazdaságnak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája. Emlékeztetett, hogy a dollár az egyik leggyengébben teljesítő fejlett piaci deviza volt tavaly, és szerinte az idén sem várható más. Rossz az árfolyam technikai képe, és Donald Trump decemberben elfogadott adócsomagjának hírére tovább esett az árfolyam. Azonban csak a kamatszintet nézve vonzó eszköz, mivel magas a reálkamata. Az elemző szerint az idén a dollár vélhetően tovább gyengül az euróval szemben, kivéve, ha az növekedése megtorpanna, és emiatt sérülékennyé válna a közös deviza.

A tavalyi első fél évben a piac kevéssé hitte el, hogy a Fed kamatot emel, ezért jelentős dollárgyengülést láttunk – magyarázta a Világgazdaságnak Ötvös Mihály, a CIB Bank devizapiaci üzletkötője, hozzáfűzve, hogy az euró az erős fundamentumok miatt erősödött ugyanebben az időszakban. A tavalyi második fél évre ez valamelyest megváltozott, az egyre erősebb kamatemelési várakozások miatt a dollár enyhén korrigált, és az 1,16–1,2-es keresztárfolyam közé állt be a kurzus. Ötvös hangsúlyozta, hogy a befektetők a második fél évre zárták a hosszú távú short pozícióikat a dollár-euró árfolyamra, és egyre több long pozíciót vettek fel. Az üzletkötő szerint az idén az árfolyam az 1,17–1,23-os sávban mozoghat, feltéve, hogy a körülmények nem változnak meg számottevően. Az euró tehát tovább erősödhet a dollár ellenében, 2018 végére akár az 1,25-os keresztárfolyam is elképzelhető, és nem várható, hogy az 1,15-os szint alatt sokat lesz a kurzus. Ötvös Mihály szerint érdekes fejlemény lenne, ha a részvénypiaci szárnyalás korrigálna valamelyest. Sokáig ugyanis a részvénypiaci esés dollárerősödéssel járt együtt, de az elmúlt években egyre kevésbé hangsúlyos a korreláció a két piac mozgása közt.

Ötvös Mihály Móró Tamás Blahó Levente dollár árfolyam
Kapcsolódó cikkek