Pénz- és tőkepiac

Hat százalék alatt a húszéves hitelek THM-je

Tovább erősödhet az 5–20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek iránti kereslet, miután a jegybank már alkalmazza a 2017 őszén bevezetett új eszközeit, az első kamatcseretender január 18-án zajlott le.

Az 5 és 10 éves futamidejű kamatcsereeszköz (IRS) segítségével olcsóbbak lehetnek a hosszú távú állampapír- és bankközi (BIRS) kamatok - emlékeztetnek a BankRáció.hu szakértői. A jegybank jelzáloglevél-vásárlási programot is hirdetett, amivel szintén csökkenhetnek a hosszú 5, 10 vagy akár 20 éves kamatperiódussal rendelkező, „fix” lakáshitelkamatok.

Január közepén az 5 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél a legjobbak alig több mint 3 százalékos teljeshiteldíj-mutató (THM) mellett voltak elérhetők. A 10 éves megoldások között most a legvonzóbb ajánlat 3,8-4 százalék, de még a 20 évig (praktikusan a teljes futamidejére) fix kiadást garantáló konstrukciók között a legjobbak 5,4-5,8 százalékos THM-mel rendelkeztek. Ez azt jelenti, hogy az 5–20 évre fixált törlesztőrészletű, 10 milliós lakáshiteleknél a havi kiadás 57–70 ezer forint lesz. A hitelfelvétel előtt azért érdemes minél több bank ajánlatát megnézni, mert a THM-ek esetében akár 1-2 százalékpont is lehet az eltérés, ami a teljes visszafizetendő összegben akár több millió forintos különbséget eredményezhet – hívja fel a figyelmet Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

A szakember szerint a különböző konstrukciók közötti különbség ma már olyan csekély, hogy érdemesebb fix kamatozású kölcsönt választani a ma még olcsóbb változó kamatozású hitelekkel szemben, mivel most nagyon alacsonyan vannak a globális kamatok, tehát inkább azok emelkedésére van kilátás.

fix törlesztőrészletű lakáshitel MNB thm
Kapcsolódó cikkek