Pénz- és tőkepiac

A jegybank nem változtatott az alapkamaton

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén – közölte az MNB. A jegybank indoklása szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez a laza kondíciók tartós fenntartása szükséges. Elemzők szerint az MNB továbbra is fenntartja a laza monetáris kondíciókat.

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Az egynapos jegybanki fedezett kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

A mértéke 2016. május 25. óta nem változott. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Továbbra is szükségesek a laza kondíciók

A monetáris tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez – ez a jegybank szerint továbbra is 2019 közepére várható – az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges – indokolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a kamat szinten tartását a keddi ülést követően kiadott közleményében.

Az MNB épülete
Forrás: MW

A testület a közlemény szerint kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását.

Az elemzők szerint maradnak a laza monetáris kondíciók

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte, a monetáris kondíciók szigorítására az idei év végig nem számítanak a Takarékbanknál, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 elejéig változatlan maradhat.

Forrás: MTI

Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője kommentárjában kifejtette: az inflációs folyamatok továbbra is visszafogottak Magyarországon, a jegybank decemberi inflációs jelentésében közzétett prognózis szerint 2019 közepére érhető el a 3 százalékos jegybanki cél. Ez jelentős mozgásteret biztosít az MNB-nek a laza monetáris politika fenntartására, és egyelőre a külső környezet is támogató. Az MNB jelenlegi monetáris politikája alapvetően gyengíti a forintot, de a stabil fundamentumok ellensúlyozzák a hatást. Emiatt az Equilornál hosszabb távon továbbra sem várnak érdemi elmozdulást, várakozásuk szerint az év egészében a 303-318-as sávban mozoghat a jegyzés.

https://www.vg.hu/penzugy/tovabbra-laza-monetaris-kondiciokban-hisz-az-mnb-770621

alapkamat Magyar Nemzeti Bank Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa MNB
Kapcsolódó cikkek