Pénz- és tőkepiac

Jól járhat az FHB az integrációval

Mérethatékonysági megfontolások indokolhatják az FHB hónapok óta zajló lecsupaszítását, melynek következtében egy klasszikus jelzálogbank papírjának képe rajzolódhat ki a szemünk előtt.

A TakarékBank tavaly tavaszi nyilvános vételi ajánlata óta beszédtéma a parketten, hogy talán kivezethetik az FHB-t a tőzsdéről. A nyáron lezárult 533 forintos ajánlatra 20 millió darab részvényt ajánlottak fel. A tulajdonosi struktúrát tekintve az látható, hogy a TakarékBanknak 54,64, a Fókusz Takarékszövetkezetnek 13,06, a B3 Takarék Szövetkezetnek pedig 10,53 százaléka van a hitelintézetben. Nagy tulajdonos még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 7,32 százalékkal, a közkézhányad 14,45 százalékos. Már önmagában ez is kivezetésgyanús lehetne.

Folyamatosan tisztul az FHB portfóliója, ami jót tesz az árfolyamnak
Fotó: Kallus György

Ráadásul decemberben az FHB gyakorlatilag kivonult a Takarék csoportból, csupán elenyésző részesedést tartott meg. Ha a korábban kölcsönös tulajdonosi struktúra egyirányúvá válása nem lett volna elég, az is ezt a spekulációt fűthette, hogy az FHB december 29-i hatállyal megszüntette tagságát a BÉT-en. December 18-án a TakarékBankra ruházta át befektetési szolgáltatási szerződéseiből eredő kötelezettségeinek állományát, és azóta a TakarékBank ügynökeként jár el.

Év végén még két híradás színezte a képet. Előbb az FHB eladta az FHB Ingatlan Zrt. jegyzett tőkéjének százszázalékos részvénycsomagját, valamint a Takarék Invest Befektetési és Ingatlankezelő Kft. jegyzett tőkéjének száz százalékát a TakarékBanknak. Majd alig egy napra rá arról tájékoztatták a befektetőket, hogy az FHB értékesítette a Diófa Alapkezelő Zrt. jegyzett tőkéjének 88,29 százalékát megtestesítő részvénycsomagját is, szintén a TakarékBanknak. Ez nem meglepő, hiszen az FHB tavaly augusztusban ismertette stratégiáját, jelezve, hogy a tervek szerint 2018-tól tisztán jelzálogbanki funkciókkal működnek tovább, a jelzáloglevél-kibocsátásra és értékesítésre koncentrálnak, valamint a takarékszövetkezeti integráció és a külső partnerek részére refinanszírozzák a jelzáloghitel-portfóliót.

Az árfolyamgrafikonon az látsztik, hogy a sokáig 500 és 550 forint között billegő kurzus november közepétől lendületesen felfelé tört, s decemberben 700 forint fölé jutott, majd egy kisebb korrekciót leszámítva meg is kapaszkodott ezeken a szinteken. Az idei évet 750 forint közelében kezdte a Egyelőre nincs újabb hír arról, hogy kivezetnék az FHB-t a parkettről. Ha ez megtörténne, annak nem lenne feltétele az elmúlt időszakban lezajlott eszközértékesítés. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy megszüntetik a párhuzamosságokat a TakarékBank és az FHB között, amit az indokolhat, hogy a szigorodó szabályozás miatt előtérbe került a mérethatékonyság. Az átalakulás nyomán az FHB klasszikus jelzálogbankká válhat, de csoportszinten minden korábbi funkció elérhető marad, ám mérséklődnek a költségek és növekednek a szinergiák, vagyis a kivezetés lehetősége mellett a takarékokkal történő elmélyülő intregráció is sztorit ígérhet az FHB-nál, ha javítja a hatékonyságot.

Takarékbank FHB integráció
Kapcsolódó cikkek