Pénz- és tőkepiac

Rekordot döntött a Hunguest Hotels

Fejlődő pályára állt a Hunguest Hotels szállodalánc az előző évben, a 2016-os tulajdonosváltás után a szálláskínálat átalakulásával és a magyarországi turizmus bővülésével párhuzamosan a vendégek száma és a szálláshelyek árbevétele is jelentősen emelkedett.

Másfél milliárd forinttal növelte árbevételét 2017-ben a Hunguest Hotels szállodalánc az előző évhez képest, a hálózat egységeiben értékesített vendégéjszakák száma csaknem 90 ezerrel emelkedett – nyilatkozta a Magyar Időknek Hülvely István a szállodalánc vezérigazgatója.

A Hunguest által üzemeltetett szállodák teljes árbevétele tavalyelőtt nettó 15 milliárd forintot ért el, tavaly – a megváltozott portfólió mellett – már nettó 16,5 milliárd volt a forgalom. A szállodákban értékesített vendégéjszakák száma a 2016-os 1,312 millióról 1,4 millióra nőtt 2017-ben, miközben a vendégek száma is közel 17 ezerrel emelkedett – tette hozzá, kiemelve: a szállodaportfólió összetétele viszont változott az elmúlt két évben.

A Hunguest Hotel Erkel szálloda négycsillagos Dürer szárnya és a bejárat.
Forrás: MTI

A lap cikkében felidézte: 2016 októberétől a szegedi Forrás és a lillafüredi Palota szállodát már nem a Hunguest Hotels üzemelteti, míg ugyanezen év novemberétől a Balatonalmádi központjában lévő, négycsillagos Hunguest Hotel Bál Resort a lánc kötelékébe tartozik. Ezenkívül a következő év januárjától a keszthelyi Helikon is a hálózat tagja lett. A vezérigazgató megjegyezte: az üzemeltetésükből kikerülő szállodák műszaki állapota és piaci helyzete előnyösebb volt, mint a később érkezett hoteleké.

A Hunguest Hotels brand a direktben üzemeltetett szállodák által elért 16,5 milliárdos forgalomnál is jelentősebb piaci jelenléttel bír – jegyezte meg Hülvely István.

Mint mondta, összességében elégedettek a 2016-os tulajdonosváltás óta elért eredményekkel. Szerinte a magyar szállodaiparra egyébként is ráfér az az emelkedő trend, amely az elmúlt időszakot jellemzi a turizmusban, mivel mély nyomot hagytak az iparágban a korábbi rossz évek.

Fontos, hogy ez a bővülés folytatódjon idén és a következő években, hiszen a többi között a munkaerőhelyzet, a béremelések miatt is a magyarországi szállodák jövedelmezősége egyelőre csak kismértékben javul a bevételnövekedéshez képest – mondta Hülvely István, hozzátéve: az irány örvendetes, amit az ágazatban véghezvitt „paradigmaváltás”, illetve a lakossági jövedelmek bővülése miatt szárnyra kapott belföldi turizmus és a nemzetközi utazási piacon egyre erősebb pozíció motorizál.

Rendkívüli tájékoztatást adott közzé a Konzum

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. közzétette a tavaly december 12-én 99,991 százalékos tulajdonába kerülő Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt., valamint a tavaly december 31-ig a Hunguest Hotels leányvállalataként nyilvántartott, majd az abba beolvadó Erkel Hotel Gyógyszálló Kft. tavalyi üzleti évben elért eredményeit – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalára feltöltött tájékoztatóból.

A Hunguest Hotels, valamint az Erkel Hotel legfőbb szervei által jelenleg még el nem fogadott és nem auditált előzetes beszámoló alapján a tavalyi üzleti évben a társaságok az alábbi eredményt érték el:

  • Hunguest Hotels Zrt.
  • nettó éves árbevétele: 14 596 063 000 forint

    EBITDA: 2 816 383 000 forint

    adózott eredménye: 2 175 806 000 forint

  • Erkel Hotel Gyógyszálló Kft.
  • nettó éves árbevétele: 1 966 271 000 forint

    EBITDA: 663 689 000 forint

    adózott eredménye: 553 559 000 forint

  • Hunguest és Erkel („HH Csoport”) összesített adatok
  • Összesített nettó éves árbevétel: 16 532 334 000 forint

    Összesített EBITDA: 3 480 072 000 forint

    Összesített adózott eredmény: 2 729 365 000 forint

    A Konzum felhívja a befektetők figyelmét arra, hogy – noha a társaság és az ERKEL fenti számadatai a 2017-es üzleti év vonatkozásában hűen tükrözik az adózók elért eredményeit – a társaság vonatkozásában a végleges, auditált és a közgyűlés által elfogadásra kerülő beszámoló számadatai az Sztv. rendelkezései, valamint az ERKEL-nek a Társaságba történő beolvadása miatt a fenti adatoktól eltérést fognak mutatni.

    eredmény Erkel Hotel Hunguest Hotels Konzum
    Kapcsolódó cikkek