Pénz- és tőkepiac

Bitcoin: tovább folytatódik a mélyrepülés

Folytatódott a zuhanás a kriptodevizák piacán, már a második egymást követő napon csökkent kétszámjegyű mértékben a Bitcoin, az Ether és a Ripple árfolyama.

Közép-európai idő szerint délután egy órakor a világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális deviza, a jegyzése 10 280,70 dolláron, 12,97 százalékos mínuszban állt a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon, míg a New York-i székhelyű Gemini online kereskedési felületen 13,09 százalékos veszteségben, 10 172 dolláron jegyezték. A világ legnagyobb Bitcoin váltóján, a Bitfinex kereskedési felületen 18,43 százalékos veszteségben, 9745 dolláron állt a jegyzés.

Forrás: AFP

Ugyanekkor az egyhónapos lejáratú Bitcoin ügyletek jegyzése a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) 10 200 dolláron, 4,67 százalékos mínuszban, míg a chicagói árutőzsdén (CME) 10 125 dolláron, 9,27 százalékos veszteségben állt. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az Ether árfolyama a Bitfinexen 21,13, a Bitstampon pedig 15,49 százalékos veszteségben, 890 dollár környékén mozgott, míg a Ripple jegyzése 1 dollár körül, 28,52, illetve 22,39 százalékos mínuszban állt.

A Bitcoin piaci kapitalizációja a mostani árfolyamon 184 milliárd dollárra, az Etheré 96 milliárd dollárra, a Ripple-é pedig 45 milliárd dollárra süllyedt.

A december közepén 20 ezer dollár körül elért történelmi rekordértékéhez képest a Bitcoin értékének közel 50 százalékát veszítette el.

Tavaly nagy kilengések mellett rohamosan emelkedett a digitális devizák árfolyama, de az idei év rosszul kezdődött.

Azok a sajtójelentések, miszerint Kína és Dél-Korea a kriptodevizákkal kereskedés teljes körű tilalmának bevezetését fontolgatja, olyan aggodalmakat keltett, hogy az illetékes hatóságok szerte a világban szigorú szabályokat vezetnek be. Mindkét ázsiai országban, valamint Japánban is nagyon jelentős mennyiségű pénzt helyeztek el kisbefektetők a rendkívül kockázatos kriptodevizapiacokon, ami veszélyt jelent az adott országok pénzügyi stabilitására is.

kriptodevizák tőzsde ripple ether bitcoin
Kapcsolódó cikkek