Pénz- és tőkepiac

Tovább tart a lendület, egyre többen vásárolnak kártyával az interneten

Évről évre bátrabban használják az internetes vásárlásaikhoz bankkártyáikat a magyarok, belföldön és külföldön egyaránt. A tranzakciók volumene több mint egyharmadával nőtt 2017 első kilenc hónapjában, és megközelítette az 590 milliárd forintot.

A z internetes bankkártyás­ vásárlások száma és értéke évről évre látványosan növekszik Magyarországon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. A jegybank adatai szerint a magyar bank­kártya­birtokosok 2017 első kilenc hónapjában összesen 588,5 milliárd forint értékben vásároltak plasztikjaik segítségével – belföldről és külföldről – interneten, ami 34,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A piac gyors bővülését jól szemlélteti, hogy 2014 első három negyedévében még csak alig 222 milliárdot ért el a kártyával fizetett online – illetve postai és telefonos – megrendelések értéke.

Hasonlóan gyors ütemben növekszik a kártyával kiegyenlített internetes vásárlások darabszáma is: az MNB adatai szerint ez meghaladta az 54,1 milliót 2017 első kilenc hónapjában, ami 35,2 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagos vásárlási érték enyhén csökkent tavaly januártól szeptemberig, hiszen a tranzakciók darabszáma picivel gyorsabban nőtt az értéküknél. A bankkártyával kiegyenlített netes vásárlások többségét persze a belföldi tranzakciók adják. Az MNB adatai szerint ezekből 362,9 milliárd forintnyit hajtottak végre a kártyabirtokosok 2017 első kilenc hónapjában, ami az összes volumen 61,7 százalékát adta. A darabszám alapján viszont már csak 58,4 százalékos a belföldi tranzakciók részesedése, vagyis az egy vásárlásra jutó átlagos érték kissé alacsonyabb a külföldi megrendelések esetében.

Az internetes kártyás vásárlások számának és volumenének gyors növekedése révén a jelentőségük is folyamatosan növekszik a teljes bankkártyás vásárlási forgalmon belül.

Öles léptekről egyelőre nincsen szó, hiszen a fizikai kereskedőknél generált forgalom is igen gyors ütemben emelkedik. Az MNB adatai szerint az összes belföldi kártyás vásárlás száma 25,2 százalékkal, 447,9 millióra emelkedett 2017 első három negyedévében, miközben az értékük 25,7 százalékkal, 3143,6 milliárd forint közelébe nőtt. A látványos növekedésben persze nagy szerepet játszhatott, hogy – részben a kormányzat POS-telepítési programjának köszönhetően – a szep­tember végéig számított egy év alatt 16,7 százalékkal, 125,8 ezerre növekedett a kereskedőknél működő terminálok száma, a fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma pedig már meghaladta a 98 ezret. A bővülés másik fő oka az érintéses technológia rohamos terjedése és gyorsan növekvő kihasználtsága lehet.

A kereskedőknél működő terminálok száma is nagyot ugrott
Forrás: Shutterstock

Az interneten keresztül lebonyolított kártyás forgalom további, két számjegyű növekedésének mindenesetre több tényező is kedvez. Az egyik magának az internetes kereskedelemnek a gyors növekedése, a másik az elfogadói hálózat folyamatos bővülése, a harmadik pedig a növekvő bizalom a kártyás műveletek iránt.

online vásárlás statisztika MNB pénzforgalom bankkártyás vásárlás bankkártya
Kapcsolódó cikkek