Pénz- és tőkepiac

Üldözőt kaphat idén a Ferrari

A Ferrari értékeltségi szintjét célozza meg az Aston Martin IPO-ja, a részvények még idén piacra kerülhetnek a hírek szerint.

Az Aston Martin értékét ötmilliárd fontra lőnék be a luxussportautókat gyártó angol cég tervezett tőzsdei bevezetése (IPO) kapcsán, legalábbis így tudják a Bloomberg cégközeli forrásai. Ezzel az Aston Martin a Ferrari szintjét célozta meg. Megjegyzendő, hogy tavaly májusban még 2,4 milliárd fontos piaci értéket mutattak ki a számítások. A vállalatnál felvették a kapcsolatot az IPO-ban majdan közreműködő tanácsadókkal. Magát a bevezetést mindenképp az idei évre tervezik, ahogy egy másik nagy durranást is, nevezetesen a luxusmárka első városi terepjáró (SUV) modelljének a debütálását, melynek sorozatgyártását 2019-ben kezdenék meg walesi üzemükben a DBX típuskód alatt. Azért nem előbb, mert az idén az összes kapacitásukat a 150 ezer fontba kerülő Vantage csúcsmodell gyártására kötötték le. A cég a James Bond-filmek elmaradhatatlan kellékének számító autóiból tavaly ötezret értékesített, a legtöbbet a 2008-as válság kitörése óta. Üzletileg is magukra találtak, hiszen 2017-es, előzetesen 840 millió fontra becsült bevételükből 180 milliónál is többet tesz ki a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA).

Tavaly májusban még 2,4 milliárd fontra becsülték a társaság piaci értékét
Forrás: AFP

 

Az Aston Martin-kibocsátás egyrészt megkoronázná a legendás, de az utóbbi években kissé megkopott hírnevű brit márka visszatérését, egyben fokmérője lenne annak, miként reagál a londoni az IPO-ra a szigetország Európai Unióból való kilépésének küszöbén. Meglehet azonban, hogy tulajdonosai más sorsot szánnak a patinás márkának, mivel egyelőre a lehetőségek felmérését kérték meg nem nevezett tanácsadóiktól. A cégben 2007-ben szerzett meghatározó tulajdonrészt a kuwaiti Investment Dar befektetési társaság és az Investindustrial Advisors tanácsadó cég, amelyek ezúttal nem nyilatkoztak a vállalattal kapcsolatos távolabbi terveikről.

A megirigyelt Ferrari egyébként ma már 21,4 milliárd dolláros piaci értékkel bír, ami az EBITDA 18,5-szeresének felel meg. A lassan két éve a tőzsdén szereplő olaszoknak kitűnően megy, kiigazított, forgalomarányos EBITDA-juk a tavalyi harmadik negyedévben 30 százalék fölötti szintre nőtt, amellyel az Apple, a Gucci és az LVMH által fémjelzett elit kategóriában váltottak maguknak parkolójegyet. Elemzők szerint az Aston Martin tőzsdei bevezetése valahol a Ferrari hasznára is válna, mivel a maranellóiak egyelőre versenytárs nélkül róják a köröket a New York-i parketten, s a rivalizálás akár vissza is húzhatja a fellegekből a Ferrari árfolyamát.

Húsvét előtt jöhet a giga-IPO

A Siemens bejelentette, hogy az egészségügyi technológiai leányvállalatát, a Healthineerst még az első fél évben bevezetik a tőzsdére. Szakértők szerint a várhatóan 6-10 milliárd eurós IPO a kedvező tőkepiaci hangulatot kihasználva még húsvét előtt megtörténhet. A Deutsche Telekom 1996-os IPO-ja után ez lehet a legnagyobb tőzsdei bevezetés Németországban. | b. a.

 

Aston Martin Ferrari konkurencia
Kapcsolódó cikkek