Pénz- és tőkepiac

Diszkontáron a Teva egyik kötvénye

Az aktuális piaci helyzetben a vállalat kötvénye jó hozam-kockázat arányú befektetésnek tűnik, lejáratig számított hozama lényegesen magasabb a piaci átlagnál.

Múlt hét szerdán bombaként robbant a hír, hogy az ismert amerikai részvénybefektető és üzletember Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway holdingvállalat kétszázalékos részesedést szerzett a Teva gyógyszergyárban.

Forrás: AFP

A Teva tavaly augusztusban került a befektetői figyelem középpontjába, amikor több milliárd dolláros pénzügyi leírást hajtott végre, valamint többen figyelmeztettek a hatalmasra duzzadt adósságra és emiatt egy esetleges csőd lehetőségére. Az árfolyam ezek után a 30–33 dollár közötti sávból kiesve 11 dollár alá zuhant, majd innen tudott visszakapaszkodni 20 dollár fölé. A Berkshire Hathaway ezzel a lépésével bizalmat szavazott a vállalat vezetésének, aminek hatására a árfolyama jelentősen megugrott, beárazva ezzel az új tulajdonos személyét.

A kedvező piaci lehetőség ugyanakkor nem a részvényben, hanem a vállalat 2022-ben lejáró dolláros kötvényében keresendő, amely jelenleg 92,5 százalék körüli nettó árfolyamon forog. Az árfolyamból számolt éves hozam meghaladja az 5 százalékot, ami a mostani hozamkörnyezetben egy Tevához hasonló vállalattól kimondottan magasnak számít.

A kezdeti 1,3 milliárd dolláros kibocsátásból már 436 millió dollárnyi kötvényt visszavásárolt a gyógyszergyártó 100 százalékos árfolyamon, a vállalat adósságának csökkentése érdekében a jövőben pedig további visszavásárlásokat hajthatnak végre.

Nem szabad ugyanakkor szó nélkül elmenni a kockázatok mellett sem: a társaság csődje esetén a kötvénytulajdonosok vajmi kevés kompenzációra számíthatnak, de azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy ha folytatódna az elmúlt időszakban tapasztalt hozamemelkedés, az tovább csökkentené a árfolyamát.

Az aktuális piaci helyzetben azonban a vállalat kötvénye jó hozam-kockázat arányú befektetésnek tűnik, lejáratig számított hozama lényegesen magasabb a piaci átlagnál.

Teva kötvény árfolyam
Kapcsolódó cikkek