Magyar gazdaság

Döntött a Fed: változatlan szinten maradt az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően változatlanul az 1,25–1,5 százalékos sávban hagyta szerdán az Egyesült Államok irányadó kamatrátáját a Fed. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet az ülés utáni közleményben közölte: továbbra is szoros figyelemmel követik az inflációs folyamatokat.

A nyílt piaci bizottság hangsúlyozta: biztosak benne, hogy az idén eléri a 2 százalékos jegybanki célt. Ugyan a múlt héten közzétett, tavalyi negyedik negyedéves GDP-adat enyhe csalódást okozott, de az egész éves növekedés 2,3 százalékos volt a 2016-os 1,5 százalék után, így alátámasztja a gazdasági fellendülést.

A munkaerőpiaci folyamatok továbbra is kedvezők, a Fed által leginkább követett inflációs adat, a személyes fogyasztások árindexe (PCE) pedig a tavalyi negyedik negyedévben 1,9 százalékra ugrott, felülmúlva az 1,6 százalékos konszenzust.

A szerdai volt az utolsó nyílt piaci bizottsági ülés, amelyet Janet Yellen elnökként vezetett, mandátuma február 3-án lejár.

Janet Yellen, a Fed leköszönő vezetője
Forrás: AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Yellen helyét Donald Trump elnök választottja, Jerome Powell veszi át. Powell korábban már hitet tett a yelleni kamatpolitika mellett, így a várakozások nem változtak.

A Fed kormányzói kettő-négy emelésre számítanak az idén, az elemzői medián három kamatemelésre, míg a piac két-három módosításra számít az irányadó rátán.

Ezt várta a piac

A The Wall Street Journal (WSJ) által január közepén megkérdezett elemzők mindegyike arra számított, hogy a szerdai Fed ülésen a kamat szinten tartásáról döntenek. A szakértők 93 százalékos esélyt láttak ugyanakkor arra, hogy a Fed márciusban emeli a jelenleg 1,5 százalékos kamatát. (A Fed legközebbi, kétnapos kamatdöntő ülése március 21-én ér véget.)

A Wall Street szakértői szerint az amerikai alapkamat a következő években 2,85 százalékig nő, ezen a szinten stabilizálódik.

A Fed tavaly háromszor – márciusban, júniusban és decemberben – emelt kamatot, rendre 25 bázisponttal.

Két éve decemberben a Fed szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra növelte az alapkamatot, ami az első kamatemelés volt egyéves szünetet követően, azután, hogy a gazdaságösztönző céllal közel tíz évig folytatott zérókamat-politika után 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust.

alapkamat Fed Janet Yellen jegybank
Kapcsolódó cikkek