Pénz- és tőkepiac

Felemás eredmény a két legnagyobb holland biztosítónál

Két holland biztosító is közzétette tegnap a negyedik negyedévi gyorsjelentését, amelyekre a befektetők eltérően reagáltak.

Az NN részvényei lejtőre kerültek a számok ismertetése után, hiába számolt be a biztosító a tavalyinál 22 százalékkal magasabb, 345 millió eurós alaptevékenységből származó profitról. Igaz, ez utóbbiban közrejátszott a versenytárs Delta Lloyd felvásárlása is. A 2,5 milliárd eurós akvizíció tavaly májusban zárult le, és nemcsak a profitot, de az új értékesítéseket is azonnal fellendítette körülbelül az egyharmadával.

Forrás: AFP/ANP/Koen Suyk

A tovább folytatódó üzletekből származó üzemi bevétel 370 millió euró lett, ami elmarad a Reuters elemzői konszenzusától. A nettó eredmény viszont jobb lett a vártnál, 700 millió euró szerepel a jelentésben, lényegesen magasabb a 457 millió eurós várakozásnál. Az idei évvel kapcsolatban óvatosan optimista az NN – mondta Lard Friese vezérigazgató, aki szerint a folytatódik majd, a cég pedig jól pozicionált, és állja majd a sarat akkor is, ha turbulenciák lesznek a piacokon. A profit minden szegmensben nőtt, de a rokkantsági biztosításokra kifizetett magas kártérítések Hollandiában lerontották a vagyon- és egészségbiztosítási szegmensben elért jó eredményeket, így ott 2017 egészét nézve a profit 52 százalékkal visszaesett. Hogy javítson a számokon, az NN a biztosítási díjak emelését és költségcsökkentést fontolgat – mondta Friese.

Az Aegon befektetői kitörő örömmel fogadták a biztosító vártnál jobb negyedik negyedéves számait, a részvényárfolyam több mint 3 százalékot emelkedett. A nettó eredmény az amerikai adóreform hatásának köszönhetően több mint a kétszeresére, 986 millió euróra nőtt, a sajáttőke-arányos megtérülés a negyedév során 8,4 százalékos lett. A korrigált adózott eredmény 392 millió euró, elmarad a 2016-ostól, a korrigált adózás előtti eredmény is csökkent 5 százalékkal 525 millió euróra, a visszaesést egyebek mellett a gyengülő dollárral magyarázta a cég. Az értékesítési eredmények egyébként szépek, 43 százalékkal 3,89 milliárd euróra emelkedtek egy év alatt. Az is nőtt az előző évhez képest. A tavalyi első fél év után már kifizetett 13 eurócentet az Aegon, a májusi közgyűlésen pedig várhatóan 14 eurócentes újabb osztalékról szavaznak majd, vagyis összesen 0,27 eurócent jár a 2017-es év után a részvényeseknek.

 

Hollandia profit nn biztosító Aegon
Kapcsolódó cikkek