Pénz- és tőkepiac

Kilőtt Warren Buffett holdingcégének profitja

Megötszöröződött a Berkshire Hathaway amerikai holdingtársaság negyedéves profitja: a világon az egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalatának tavalyi negyedik negyedévi nyereségnövekedéséhez elsősorban a decemberi amerikai adóváltozások kedvező, egyszeri hatása járult hozzá.

A 87 éves főrészvényes, elnök-vezérigazgató Warren Buffett nevével fémjelzett társaságnak gyakorlatilag a világon mindenben van többségi vagy kisebbségi részesedése a biztosítástól a szállításig, a közművektől az energiatermelésen át a feldolgozóiparig, a pénzügyi és más szolgáltatásoktól a kiskereskedelemig.

A december végével záródott három hónapban a Berkshire Hathaway adózott eredménye 32,55 milliárd dollár, részvényenként 19 ezer 790 dollár lett. Egy évvel korábban 6,29 milliárd dollár, részvényarányosan 3823 dollár volt az adózás utáni profit. A vállalat tavalyi éves adózott eredménye 87 százalékkal 44,94 milliárd dollárra ugrott.

A decemberben elfogadott amerikai adóváltozás, ami egyebek között a társasági kulcsát 35 százalékról 21 százalékra csökkentette, egyszeri tételként 29,11 milliárd dollárral növelte a Berkshire Hathaway negyedéves és éves profitját.

A szakértők által inkább figyelemmel követett működési eredmény azonban már csalódást okozott, negyedéves összevetésben ugyanis 24 százalékkal 3,34 milliárd dollárra csökkent a december végével záródott három hónapban, 2017-ben pedig 18 százalékkal 14,46 milliárd dollárra zsugorodott.

A működési eredményromlás elsődleges okozója a biztosítási üzletág 2,22 milliárd dolláros vesztesége, ami jórészt az őszi amerikai hurrikánok okozta károkkal függ össze.

A Berkshire Hathaway Inc. február közepén jelentette be, hogy részesedést vásárolt a Magyarországon is jelen lévő, súlyos gondokkal küzdő izraeli Teva gyógyszergyárban. Warren Buffett sztárbefektető befektetési alapja közölte, hogy a múlt év végén mintegy 360 millió dollár értékben 18,9 millió részvénye volt a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójában.

 

holdingcég profit Berkshire Hathaway Warren Buffett
Kapcsolódó cikkek