Pénz- és tőkepiac

Warren Buffett javallatai tőzsdepánik idejére

A sztárbefektető Warren Buffettet is keményen érintette az egész héten át tartó amerikai tőzsdepánik, csillagászati összeget vesztett már hétfőn is. A német finanzen.net online üzleti napilap ezért összefoglalta röviden, hogy az omahai bölcs hogyan kezeli a hasonló helyzeteket.

Az USA tőzsdéin csütörtökön folytatódott a kiárusítás, amerikai dollárban számítva a Dow Jones egy hét alatt 8,9 százalékkal esett. A sztárbefektető Warren Buffettet is keményen érintette az összeomlás, csak a Dow Jones hétfői 4,6 százalékos zuhanásakor 5,3 milliárd dollárt bukott. Ez az összeg a hét többi napján még jócskán nőhetett is, az omahai bölcs azonban egyértelmű stratégiával rendelkezik arra, hogy hasonló esetekben mi a teendő. Ezt a stratégiát foglalta össze a német finanzen.net online üzleti napilap.

Forrás: AFP PHOTO / Bryan R. Smith

Warren Buffett hosszú távon gondolkodik, általában több évre hozza meg a befektetési döntéseit, ezért egy korrekció, még ha ez akár hetekig vagy akár hónapokig is eltart, nem ingathatja meg a stratégiáját.

Ahogy Buffett 2016-ban a CNBC-nek elmondta,

a legfontosabb, hogy a piaci ingadozások ellenére mindig higgadt maradjak, és folytassam a „venni és tartani” stratégiát, mert a folyamatos vásárlással és eladással ellentétben ezzel a stratégiával lehet a legjobb eredményt elérni. Egyáltalán nem kell a piac minden apró rezdülését követni.

Az hogy ez nem üres beszéd, azt már Buffett a múltban is bebizonyította: nem zavartatta magát 1987-ben a „Fekete Hétfőn” sem, amikor a Dow Jones egy nap alatt 22 százalékkal zuhant – pedig százalékosan ez volt a legnagyobb összeomlás az amerikai index történetében.

Kollégáját is megemlítve, a stratégiájával kapcsolatban a következő megjegyzést tette:

Charlie és én a tőzsdén jegyzett társaságok mérlegeiből következtetünk arra, hogy befektetéseink sikeresek lesznek-e, és nem a heti vagy akár éves árfolyamgörbéjük alapján.

A tőzsdeguru emellett azt is tanácsolja, hogy az alacsonyabb árakat tekintsük egyenesen vásárlási lehetőségnek – de persze csak a minőségi részvények vételére gondolt. A 2017-ben közzétett, befektetőknek címzett levelében azt írta, hogy

az elharapózó félelem a befektetők barátja.

Ha ugyanis minden esik, akkor könnyebb jó részvényeket vásárolni jó vagy akár kifejezetten alacsony áron.

Másrészt le kell győzni a saját félelmünket is – tette hozzá.

Teljesen indokolatlan tudniillik a félelem, ha „nagy, konzervatív finanszírozású, amerikai vállalatokba” fektettünk, azaz ha Warren Buffett stratégiáját követtük.

 

 

Warren Buffettet pánik tőzsde
Kapcsolódó cikkek