Pénz- és tőkepiac

Kínzó hírhiány a Csepelnél

Egyik nap vakon tépik a Csepelt a befektetők, a másikon pedig ötletszerűen profitot realizálnak. A limittől limitig hajtott libikókához csak a fundamentális hírek hiányoznak.

Százötvenezer forintos felügyeleti bírság közzétételével kezdte szerdán a napot a Csepel, ám aligha emiatt lökték limites mínuszba a kurzust az eladók. Pláne, hogy az MNB Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatósága még január 24-én rótta ki a büntetést, mert a társaság nem tette közzé időben a 2017. december 31-i állapot szerinti szavazati jogok megoszlását. Ráadásul tavaly no­vemberben 200 ezer forintra büntették a Csepelt, mert a féléves jelentést nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő tartalommal tette közzé. Különösen az időszaki cash flow és a sajáttőke-változások kimutatása volt aggályos. Idén januárban pedig még egy figyelmeztetést is begyűjtött a vállalat, mert nem rendezte a 11 hónapja fennálló 2,66 millió forint díjtartozását a felé.

Szédületes pályát futott az elmúlt hónapokban az egy éve még 500 forint környékén jegyzett, majd tavaly nyáron ezer forint fölé tolt, az idén pedig 1500 fölé ugró Csepel.

Ez még akkor is fantasztikus, ha most időlegesen 1300 közelébe nyomták vissza az eladók a kurzust, arról már nem is szólva, hogy fölfelé és lefelé is 100 milliós forgalmakat láthattunk az elmúlt napokban.

Az Al Hikma toronyban elvileg a Csepel automata parkolója működik
Forrás: AFP

Jelenleg egyetlen sztori van forgalomban: a még 2016 februárjában három és fél éves szállítási határidővel megkötött orosz turbinaüzlet. Az Excel Csepel Kft. és a Distributed Generating Company között érvényben lévő szerződés alapján 362 millió dollár értékű, 330 kW-os áram- és hőtermelő gázturbinákat szállítanának ebben az időszakban. A projektet 269 millió dollár erejéig meghitelezte az Eximbank, ám az Orosz Államvasutak húzódozik attól, hogy nyilatkozzon végre a projekt sorsáról. Bármily ígéretesnek tűnik is ez az évek óta húzódó ügylet, immár a társaság tőkehelyzetét veszélyezteti.

Már a tavalyi első féléves jelentésben is hangsúlyozták, hogy a csoportban meghatározó szerepet játszó gépgyártó leányvállalat, az Excel Csepel bevétele jelentősen visszaesett, munkatársi létszámát ugyanakkor gyakorlatilag megtartotta a közeljövőben várható nagy volumenű munkák miatt. Ami azt is jelenti, hogy költségeit a cég az előző féléves szinten tartotta a jelentősen visszaeső árbevétel mellett. A holding ezzel magyarázta, hogy a vállalatcsoport üzleti tevékenységének eredménye 2017. június 30-án az egy évvel korábbihoz képest 374 százalékkal zuhant.

Érdekes módon újabban nem esik szó egy másik projektről, melyhez tavaly tavasszal még vérmes reményeket fűztek. Ez az immár ötéves dubaji ügy: a 72 emeletes Al Hikma Towerben épít automatizált parkolót az Excel Csepel, s bár az épület már egy évvel ezelőtt is 95 százalékban készen volt, s a parkoló nélkül nem kaphat használatbavételi engedélyt, azóta nem jött hír az ügylet lezárásáról.

A Csepel-részvényesek befektetői fórumain is teljes a tanácstalanság, kínzó a hírhiány. Megkerestük a társaságot, hogy megtudjuk, hogyan áll jelenleg az orosz és a dubaji projekt, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

részvény tőzsde kisrészvény Csepel
Kapcsolódó cikkek