Pénz- és tőkepiac

Másfelszeresére növelte lakossági hitelállományát a Budapest Bank

A Budapest Bank új lakossági hitelkihelyezése a piaci átlag fölött, 50 százalékkal, a teljes lakossági hitelállomány pedig 4,6 százalékkal, 335 milliárd forintra nőtt tavaly. A legnagyobb növekedést a jelzáloghitel-kihelyezésben és a személyi kölcsön kihelyezés terén érte el a pénzintézet. A bank várakozásai szerint 2018-ban tovább folytatódik a hitelpiaci élénkülés, a célja pedig továbbra is a piaci szintet meghaladó növekedés a kulcsterületeken.

Újra bővülésnek indult 2016-ban a Budapest Banknál a lakossági hitelállomány, 2017-ben pedig látványosan gyorsult a növekedés – tudatta közleményében a hitelintézet.

A jelzáloghitelezés terén kiemelkedően, 63 százalékkal nőtt az új kihelyezések volumene (a teljes piac 29 százalékkal növekedett).

Az aktivitás élénkülését az ingatlanfejlesztési projektek, a és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kihelyezés is segítették. A bank által kihelyezett jelzáloghitelek kamatai tavaly tovább csökkentek, az éves átlagos THM mértéke 0,5 százalékkal lett kevesebb.

Fotó: Kallus György

Az átlagos folyósított hitelösszeg 2017-ben 11,6 millió forint volt, ami 600 ezer forintos növekedés az előző évhez képest. Az ügyfelek nagyobb része (60 százalék) 5 vagy 10 éves kamatperiódusban veszi fel jelzáloghitelét.

A fix kamatozású hitelek aránya folyamatosan nő, 2017-ben a hitelek 58 százalékát tette ki, a növekedési trend pedig folytatódik, idén ugyanis már 67 százalékon áll ez a mutató a bank tájékoztatása szerint.

Szintén jóval a piaci átlag felett bővült a bank személyi kölcsön folyósítása: míg az előző évhez képest 48 százalékkal nőtt a piac, addig a banknál éves szinten 66 százalékkal növekedett a személyi kölcsön kihelyezések volumene.

Pozitív hatással voltak a hitelfelvételi kedvre az alacsonyabb kamatok is, hiszen az éves átlagos THM szint 2,8 százalékkal csökkent tavaly 2016-hoz képest. Az átlagos hitelösszeg 50 százalékkal 1,5 millióra, az átlagos futamidő pedig 68 hónapra nőtt – közölte a bank.

Az új hitelkártyák kibocsátása is megugrott 2016-hoz képest: 49 százalékkal több, összesen 90 ezer hitelkártyát bocsátott ki a bank, ezzel tartotta piaci pozícióját, mint az egyik legnagyobb hitelkártya kibocsátó. A Budapest Bank autófinanszírozási üzletága 30 százalékkal több új hitelt helyezett ki tavaly.

lakossági hitelállomány hitelkártyák fix kamatozású hitel jelzáloghitelezés Budapest Bank
Kapcsolódó cikkek