Pénz- és tőkepiac

Megmaradhat a dinamikus növekedés a lakossági hitelpiacon

Folytatódhat a gyors növekedés 2018-ban is a lakossági hitelkihelyezéseknél, bár az ütem elmaradhat a tavalyitól – vélik a lapunk által megkérdezett hitel­intézetek.

A tavalyinál visszafogottabb ütemű, de mindenképpen két számjegyű növekedést várnak a lakossági hitelpiacon a bankok, miután számos tényező segíti a kihelyezések további emelkedését – derül ki a piaci szereplők Világgazdaságnak adott nyilatkozataiból.

„A személyi kölcsönöknél 2018-ra 20 százalékos volumennövekedést várunk a piacon, ezt meghaladva kívánunk növekedni. A lakáspiacon a kereslet egyre nagyobb részét hitelből finanszírozzák a vevők annak köszönhetően, hogy 2017-ben minden eddiginél alacsonyabb kamattal lehetett lakáshitelt felvenni. Ez igaz 2018-ra is, vagyis kitart a hitelfelvételi kedv. 2017-ben már megkezdődött az új lakások tömeges átadása, és 2018-ban ez tovább folytatódik: 10 százalékos növekedést tartunk reálisnak” – tájékoztatta lapunkat a CIB Bank.

Hasonló irányú várakozásokat fogalmaztak meg a K&H Banknál is, ahol közölték: idén is két számjegyű növekedést várnak mind a lakáshitelek, mind pedig a személyi kölcsönök piacán. A K&H – tették hozzá – továbbra is elkötelezett szereplője mindkét területnek, amelyeken az elmúlt években sikerült nagyobb mértékű növekedést elérnie, mint a piac: ezeket az eredményeket 2018-ban is szeretnék megismételni.

Dinamikus növekedést hozott 2017 az új hitelfolyósításoknál – tájékoztatott az MKB Bank, ahol a szektor egészénél nagyobb növekedést sikerült elérni: az új személyi hitelek szerződéses összege majdnem megháromszorozódott, miközben a lakáshitel-szerződések összege a másfélszeresére nőtt.

A szektorban a kedvező makrogazdasági környezet hatására tovább emelkedő hitelfolyósításokkal számolunk. 2018-ban és a következő években várakozásaink szerint csökken a növekedés dinamikája, de alapvetően pozitív folyamatokat várunk. Az MKB 2018-ra is dinamikus, a piacnál nagyobb hitelfolyósítás-növekedéssel számol

– emelték ki a hitelintézetnél.

Az Erste Bank várakozásai szerint ha nem is feltétlenül a tavalyi lendülettel, de folytatódhat a lakáscélú hitelek piacának növekedése, a havi folyósítás üteme elérheti a válság előtti szintet. A fogyasztási célú hiteleknél a havi folyósítás már korábban meghaladta ezt, ám a szabad felhasználású jelzáloghitelek piacának – prudenciális szempontból egészséges – pangása miatt a lakossági kölcsönök teljes piacán nem látszik túlfűtöttség – tették hozzá.

Az OTP Banknál az új kihelyezések várható volumene kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon továbbra is emelkedő ingatlanpiaci ciklusról beszélhetünk. 2018-ban az újonnan kihelyezett lakáshitelek piaca reálisan 25-30 százalékkal bővülhet, míg az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök területén 20 százalék körüli növekedés várható. Az OTP Bank szakértőinek előrejelzése szerint várhatóan ismét két számjegyű növekedéssel számolhat a hitelintézet a beérkező lakáshitel- és személyikölcsön-igénylések számában 2018-ban.

A piaci szereplők várakozásai szerint az erős növekedési dinamika mellett tovább bővülhet az éven túli kamatperiódusú kölcsönök aránya az új szerződéseken belül. „A minősített fogyasztóbarát hitelek megjelenése a fix kamatozás felé tereli az ügyfeleket, a befogadott kérelmek 70 százaléka az Ersténél már ezek közé tartozik – közölték lapunkkal a hitelintézetnél. – A lakossági hitelfelvétel meghatározó döntési tényezője az ár, és arra számítunk, hogy ez a jövőben is így marad, ami a változó kamatperiódusú hitelek iránt támaszt keresletet. Ez a befektetési célú vásárlások esetén markánsabban jelentkezik majd.” Hozzátették, hogy az ügyfelek már kockázatérzékenyebbek és tudatosabbak, így eltolódás várható az éven túli kamatfixálású hiteltermékek irányába.

lakossági hitelek bankok
Kapcsolódó cikkek