Pénz- és tőkepiac

Megreformálja a robotizáció a logisz­tikát

Pár év múlva már természetes lesz, hogy emberi alkalmazottak mellett robotok segítik mindennapi munkánkat – írja Horti Flóra, az MKB Bank ágazati elemzője.

Pár év múlva már természetes lesz, hogy emberi alkalmazottak mellett robotok segítik mindennapi munkánkat. Az innováció és az ipar digitalizációja új teret nyit az olyan hagyományos ágazatokban is, mint a logisztika. Ne feledjük, a logisztika sokkal több annál, mint egy szállítási szolgáltatás, amely az árut az egyik raktárból a másikba viszi. Meghatározza a termelés hatékonyságát, ideértve olyan fontos tényezőket, mint az időigény vagy a tárolási költség.

A jövőben a technológiai innováció épp ezen a ponton fordíthatja feje tetejére a szektort. A hálózatba kötött eszközök, a robotika, a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a 3D-nyomtatás, a drónok már ma is segíthetik a szektor munkáját. Az intelligens robotok saját helyzetüket, illetve a környezetükben lévő embereket, tárgyakat is érzékelik szenzoraikkal, képesek különbséget tenni a mozgó és álló tárgyak között. Ennek köszönhetően biztonságosan tudnak dolgozni emberek környezetében is, így jelentősen növelhető a hatékonyság. A mobil robotok leegyszerűsítik a ponttól pontig történő árumozgatást, egyszerre 80 kilogramm árut tudnak mozgatni, és egy kocogó ember sebességével közlekednek. A jövőben a raktárak méretezésére is hatással lehetnek, mivel kisebb helyen hatékonyabban tudnak mozogni.

A német DHL raktárában is ezt tesztelik, intelligens robotok segítenek a rakodásban. Az alkalmazottak érintőképernyők segítségével munkára foghatják őket, így teremtve hatékonyabb munkamegosztást. Az ipari robotika technológiájában a fejlett országok cégei járnak elöl, közülük négy globális piacvezetőt lehet kiemelni: a svájci ABB és a kínai tulajdonban lévő német KUKA (Keller und Knappich Augsburg) mellett két japánt, a Fanucot és a Yaskawát. A mobil robotok új generációjának piaca néhány éven belül robbanásszerű növekedést produkálhat, amint egyre több vállalat fedezi fel a robothasználat lehetőségeit, nagymértékben átalakítva a logisztikai iparágat.

logisztika DHL robotizáció
Kapcsolódó cikkek