Pénz- és tőkepiac

Nyomás alá kerülhet az arany ára

A globális hozamok idei év elejétől látott emelkedése nemcsak a részvénypiacokon okozott nagyobb turbulenciát az utóbbi napokban, hanem az arany árfolyamára is rányomta bélyegét.

A globális hozamok idei év elejétől látott emelkedése nemcsak a részvénypiacokon okozott nagyobb turbulenciát az utóbbi napokban, hanem az arany árfolyamára is rányomta bélyegét. A hozamok közelmúltbeli emelkedéséhez érdemi inflációs nyomás még nem párosul. Ez a reálhozamok növekedéséhez vezet, egyre vonzóbb befektetési alternatívát kínálva az értékállóságáról híres nemesfémmel szemben. E hatásra ráerősít az euró-dollár devizapárban kibontakozó korrekció, a zöldhasú erősödése ugyanis szintén kedvezőtlen az amerikai devizában jegyzett aranynak.

Forrás: AFP

Márpedig a kurzus tavalyi emelkedése rövid távon elrugaszkodottnak tűnik, hisz a piac kissé agresszívan árazza az eurózónás kamatemelési ciklus kezdetét, miközben a Fed esetében inkább konzervatívabb álláspontot képvisel. Ráadásul a relatív erős euróárfolyam megnehezítheti az Európai Központi Bank (EKB) dolgát a 2 százalékhoz közeli inflációs cél elérésében, míg a gyengébb dollár az előre jelzettnél magasabb amerikai inflációt eredményezhet.

Így az EKB akár a vártnál óvatosabb, míg a Fed a vártnál agresszívabb monetáris politikát folytathat a közeljövőben.

Egy tartósabb korrekció az euró-dollár devizapárban pedig nyomás alatt tarthatja az arany árfolyamát, még akkor is, ha a globális gazdasági fellendülés okozta keresletnövekedés hosszabb távon felértékelődési nyomást gyakorolhat az árfolyamra. A pozicionáltságot tekintve az idén relatív magas tartományba szökött a nettó spekulatív long pozíciók száma a nemesfém piacán, így ez alapján is van tér az árfolyam csökkenése előtt.

A technikai képre pillantva azt láthatjuk, hogy az árfolyam letörte a rövid távú (húsz-harminc napos) mozgóátlagokat, és az 1300 dolláros lélektani szintet vette célba. Ha a dollár fellángolása tartósabb lesz, valószínűleg eleshetnek ezek a szintek, majd az 1280 dollárnál húzódó kétszáz napos mozgóátlagig ereszkedhet vissza a jegyzés.

 

arany STRATÉGIA Kiss Nicholas
Kapcsolódó cikkek