Pénz- és tőkepiac

Rekordon az életbiztosítási tartalékok

A tavalyi év végére már 1920 milliárd forint halmozódott fel, ez több mint 4 százalékos növekedés egy év alatt, és történelmi csúcsnak számít.

Óriási tartalékok halmozódtak fel a biztosítóknál tavaly év végére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a társaságok mérlegfőösszege 2772 milliárd forintra hízott, a tartalékok volumene pedig átlépte a 2300 milliárd forintos lélektani határt. A negyedik negyedév hagyományosan erős az életbiztosítási piacon, az év végi bónuszok, az adókedvezménnyel kecsegtető nyugdíjbiztosítások és a biztosítók gáláns akciói egyaránt hozzájárulnak a díjbevételek és a tartalékok növekedéséhez. Ezt tavaly még a piacok kedvező alakulása is fokozta. Az életbiztosításokban így 2017 végére már 1920 milliárd forint halmozódott fel, ez több mint 4 százalékos növekedés egy év alatt, és történelmi csúcsnak számít.

Forrás: MTI | Fotó: Lakatos Péter

Az életbiztosításokon belül a befektetési egységhez kötött (unit linked) alapok nőnek gyorsabban. Ezek tartalékai szintén historikus rekordon állnak, az év végén 1264,5 milliárd forint volt bennük. A hagyományos életbiztosításokban lévő tartalék is nőtt tavaly, az év végén meghaladta a 655 milliárd forintot. A unit linked biztosítások gyorsabb növekedése mögött részben az állhat, hogy ezek kockázatosabb eszközöket – részvényeket, befektetési alapokat – is tartanak, amelyek tavaly magasabb hozamot értek el. A hagyományos termékekben főleg állampapírok vannak, amelyek hozama egyre alacsonyabb.

A nem életbiztosítási tartalék az év végén 500 milliárd forint volt, 5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés hátterében a díjak emelkedése állhat. A nem életbiztosítási tartalékok egyébként szezonálisan általában az év végén a legalacsonyabbak, mivel a negyedik negyedben az éves és féléves díjfizetésű konstrukciókba már nem folyik be friss díjbevétel, kárkifizetések viszont ebben az időszakban is ugyanúgy történnek.

A hazai biztosítók továbbra is az államadósság jelentős finanszírozóinak számítanak. A jegybank adatai szerint tavaly év végén több mint 1100 milliárd forintot tartottak magyar államkötvényekben, emellett nem egészen 60 milliárd forintnyi diszkontkincstárjegyük is van. Utóbbiak hozama már nulla körül van, sőt negatív, így az intézmények tartózkodása ettől az értékpapírtól érthető. A közvetlen részvénybefektetéseket sem kedvelik, hazai részvényekből alig 60 milliárd, külföldiből pedig 17,7 milliárd forintnyi van a mérlegükben. A befektetési alapokat viszont szívesen vásárolják, magyarországi alapokban 505 milliárd, külföldiekben 477 milliárd forintjuk van, utóbbi történelmi rekordnak számít.

Életbiztosítás tartalék rekord
Kapcsolódó cikkek