Pénz- és tőkepiac

Tőzsdére mennek a Mészáros-csoport termelő és ipari vállalatai

Meghatározó tőkeemelés előkészítéséről határozott az Opus Global Nyrt. igazgatósága – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A tőzsdei társaság a várhatóan június végéig lezáruló folyamat eredményeként üzletrészek apportjával közvetlen és közvetett módon tulajdont szerez Mészáros Lőrinc, valamint a Status Energy Magántőkealap érdekeltségében lévő vállalatokban. Az előzetes becslések szerint a tranzakciók eredményeként az OPUS saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet, miközben a vállalat az új vagyonelemekkel kiegészülve a BÉT egyik meghatározó ipari és termelő vállalatává fejlődik.

Az Opus Global igazgatósága a részvényesek szempontjából jelentős döntéseket hozott szerdán. Ennek megfelelően 2018. június 30-ig a társaság összesen hat, egymástól időben eltérő tranzakciót valósít meg. Az igazgatóság határozata szerint a Mészáros-csoport nem tőzsdei termelő- és ipari vállalatai kerülnek piaci feltételekkel az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe – tette közzé a vállalat a BÉT honlapján.

Az ügyleteknek köszönhetően olyan meghatározó fundamentumokkal bővül az Opus vagyona, amelyek tovább erősítik a vállalat jövedelemtermelő képességét.

A menedzsment növekedési stratégiája mentén az új vagyonelemekkel bővülő Opus Global olyan ipari holdingvállalattá alakul, amelynek a profilja jól tükrözi a magyar gazdaság húzóágazatait, ennek köszönhetően pedig a társaság a budapesti parkett meghatározó tőzsdei vállalatává fejlődhet.

Az előzetes becslések szerint a tranzakció-sorozatot követően a tőzsdei társaság saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is emelkedhet. A nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Global tulajdonába kerülő üzletrészek előzetes felértékelésére a társaság nemzetközi szakértőket kér fel. Az értékbecslések során meghatározott piaci érték ismeretében, az Opus az egyes üzletrészek ellenértékét azonos feltételekkel, új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti majd ki.

Az ilyen módon végrehajtott alaptőke emelések során a társaság igazgatósága az új részvények kibocsátási értékét – függetlenül az apportok időpontjától – az eddigi gyakorlatlanak megfelelően a döntést megelőző nap (2018. február 13.) záróárfolyamán, 611 forinton rögzítette.

A BÉT honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatás szerint a tranzakciósorozattal, nem vagyoni hozzájárulás formájában az alábbi társasági üzletrészek kerülnek az Opus Global Nyrt. tulajdonába:

  • Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft. 51 százalékos üzletrésze;
  • R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze;
  • Visonta Projekt Kft. 51 százalékos üzletrésze;
  • Kall Ingredients Kft. további 24 százalékos üzletrésze;
  • Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze;
  • Geosol Kft. 51 százalékos üzletrésze;
  • Az Opus Global a leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.

    https://www.vg.hu/gazdasag/jaszai-gellert-tozsdere-lepo-cegek-az-opus-zaszloshajoi-lesznek-793869

    Opus Global apport holdingvállalat tulajdonszerzés BÉT honlapján
    Kapcsolódó cikkek