Pénz- és tőkepiac

Április végéig lezárhatják az alaptőke-emelést a Konzumnál

A rendkívüli tájékoztatás közzététele után visszaállították a kereskedést a Konzum részvényeivel.

A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. meghatározta a tavaly december 12-én elhatározott és közzétett alaptőke-emelés sorozat kiegészítéseként szolgáló tranzakciós lépéseket, határidőket. A tranzakciósorozat ütemezése az esetlegesen felmerülő új információktól függően változhat, de arról a Konzum időről-időre folyamatosan tájékoztatja majd a befektetőket.

A tranzakciókat a Konzum április 30-ig akarja lebonyolítani, de a véghatáridő több mindentől is függ.

A tranzakcióban érintett egyes vagyonelemeket terhelő banki terhek jogosultjainak engedélyeitől, hozzájárulásaitól, az üzletrészek és ingatlanok értékelésének rendelkezésre állásának időpontjától, a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátandó engedély és az érintett harmadik személyek hozzájárulásától is függ a határidő megvalósulása. A decemberi döntés értelmében a zárt körben kibocsátandó új részvények kibocsátási értéke 3141 forint lesz.

A Konzum alaptőke-emelésének alapjául a BLT Group Zrt. által kibocsátott 76 darab 50 ezer forint névértékű törzsrészvény, 23 darab 50 ezer forint névértékű osztalékelsőbbségi és 1 darab 50 ezer forint névértékű névértékű elővásárlási jogot biztosító részvény, valamint a Balatonalmádi, Bajcsy-Zsilinszky út 14. szám alatt található ingatlan és a Balatonalmádi, Szent István sétány 2. szám alatt található ingatlan szolgál majd.

Visszaállították a kereskedést

A rendkívüli tájékoztatásának közzététele után a Budapesti Értéktőzsde határozatot jelentetett meg arról, hogy 16 óra 10 perctől visszaállítja a Konzum részvényeinek korábban felfüggesztett kereskedését. A 10 óra 51 perckor felfüggesztett papír árfolyama addig 14,9 százalékkal 2255 forintra esett. A tőkeemelés részleteiről szóló bejelentés után magára talált a kurzus. Fél órával a kereskedés megindulása után már ledolgozta a délelőtti esést a Konzum árfolyama és 2690 forinton, az előző napi záráshoz képest 1,5 százalékos pluszban állt.

A tranzakció eredményeképp a Konzum a következők felett szerez közvetett módon 100 százalék mértékű befolyást:

  • a Balatontourist Kft., a Balatontourist Füred Club Camping Kft. és a Balatontourist Camping Kft. által üzemeltetett kempingek,
  • valamint a ZION Europe Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. által tulajdonolt Balatonakali, Balaton utca 8. szám alatti,
  • illetve a BLT Ingatlan Kft. által megvásárolni kívánt, a Balatonalmádi, Véghelyi Dezső utca 18. szám alatti ingatlan és a Balatonalmádi belterület, 2312/4 helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlan, melyek együttes alapterületének nagysága 24913 négyzetméter („Almádi Yacht Camping”).
  • A tranzakciósorozat eredményeképpen a Konzum az ingatlanokon található, jelenleg a Hunguest Hotels Zrt. által üzemeltetett „BÁL Resort” szálloda kizárólagos és közvetlen tulajdonosa lesz.

    A Konzum igazgatósága engedélyezi a Konzum Management Kft. részére, hogy a részvényeket azok tényleges értékének figyelembevételével a Konzum rendelkezésére bocsássa nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás formájában, valamint engedélyezi a Konzum RE Intézményi Ingatlanbefektetési Alap részére, hogy az ingatlanokat azok tényleges értékének figyelembevételével a Konzum rendelkezésére bocsássa nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás formájában.

    Jászai Gellért, a KONZUM Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a vállalatnál zajló tőkeemelés sorozat célja, hogy a tranzakciók lezárásával a tőzsdei társaság tulajdonába kerülő szálloda és kempingüzemeltető vállalatokat közös szakmai irányítás alá vonják, amelyben vezető szerepet szánnak a Hunguest Hotels Zrt.-nek.

    Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatát szeretnénk létrehozni, amely széles spektrumban, a kempingektől a 3-4 csillagos szállodákig képes a belföldi turizmusban, illetve a régióban is vezető szolgáltatóvá válni. Turisztikai portfóliónk átalakításával nem csupán a tulajdonosi szerkezet egyszerűsítésére törekszünk; fontos célunk, hogy a Hunguest illetve a Balatontourist közötti szinergiákat a lehető legteljesebben kihasználjuk

    – idézi a cég közleménye az elnök-vezérigazgatót.

    tőzsde Konzum alaptőkeemelés
    Kapcsolódó cikkek