Pénz- és tőkepiac

Jegybanki vétó az OTP romániai terveire

Tavaly júliusban állapodott meg a görög eladóval az OTP, hogy megveszi a Banca Romaneascát, de a Román Nemzeti Bank márciusi 15-i közleményében tudatta, hogy ehhez nem járul hozzá.

Nem engedélyezi a Banca Romaneasca SA 99,28 százalékos részvénycsomagjának megvásárlását az OTP Banknak a Román Nemzeti Bank (BNR). A március 15-i közlemény nem részletezi, hogy miért nem járulnak hozzá a tranzakcióhoz, amelyről még tavaly júliusban állapodott meg a görög National Bank of Greece és a régiós szinten jelentős pozíciókkal rendelkező OTP.

Forrás: AFP

 

A BNR arra hivatkozott, hogy bankfelügyeleti hatásköre révén megszerzett információi a román jegybanktörvény értelmében üzleti titkot képeznek. A tranzakcióval az OTP romá­niai piaci részesedésre 4 százalékra emelkedett volna, és a nyolcadik legnagyobb pénzintézet lett volna délkeleti szomszédunknál. Az OTP csoport elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor már februárban azt mondta, hogy rossz érzése van a jóváhagyási folyamat kimenetelével kapcsolatban – emlékeztetett a Thomson Reuters. A BNR döntése megtámadható.

A tavaly júliusi magyar–görög megállapodáshoz képest szokatlanul hosszú idő telt el a BNR állásfoglalásának közzétételéig. A romániai pénzügyi sajtóban már néhány napja arról cikkeztek, hogy elutasító döntés születhet. Néhányan emlékeztettek, hogy a 2008-as Lehman Brothers-válság óta ez az első eset, amikor a felügyelet nem járul hozzá egy olyan bankeladáshoz, amelyről az eladó és a vevő már megegyezett. Egyes vélemények szerint az OTP balkáni terjeszkedésének politikai összetevői is lehetnek.

Korábbi hírek szerint az OTP idén akár hat bankot is vehet.

Érdekesség, hogy a román Banca Transilvania pénteken engedélyt kapott a központi banktól, hogy megvásárolja a görög Eurobank helyi leányvállalatát, a Bancpostot. Az ügyletet várhatóan az első fél évben zárhatják le. A görög pénzintézetek azért akarják eladni külföldi leányaikat, hogy a hazai szerkezetátalakításokra összpontosíthassanak. A Görög Nemzeti Bank árfolyama péntek délután 2,6 százalékos pluszban állt az athéni tőzsdén. Az OTP papírjaival a március 15-i ünnep és a hosszú hétvége miatt legutóbb szerdán kereskedtek, aznap 2,1 százalékkal 11 730 forintra ment fel az árfolyam.

Az OTP célárfolyamát egyébként még a BNR közleménye előtti napon, múlt szerdán 11 100 forintról 13 150 forintra emelte a svájci UBS, megerősítve a vételi ajánlását. A Thomson Reuters adatbázisa szerint pénteken 11 634 forint volt az OTP átlagos célárfolyama, ami 0,8 százalékkal van a szerdai zárás alatt. Az átlagos ajánlás vétel. Az idén felülvizsgált célárak átlaga 11 857 forint, ami már 1,1 százalékkal haladja meg a múlt heti utolsó kereskedési nap zárását.

Spórol az osztalékon a Raiffeisen

A piac által várt 85 cent helyett csak 62 cent osztalékot fizet részvényenként az osztrák Raiffeisen Bank International – derült ki a társaság 2017-es végleges adataiból. Ez 2 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A bank egyébként négy év után fizet újra osztalékot, és a jövőben a nyereség 20 és 50 százaléka közötti részét akarja átadni ilyen formában a részvényeseknek. A tavalyi konszolidált profit 70 százalékkal 1,116 milliárd euróra ugrott. A nettó kamatbevétel 3,208 milliárd euró (2016-ban 3,197 milliárd volt). A díj- és jutalékbevétel 1,599 milliárdról 1,719 milliárdra emelkedett. A CET1 elsődleges tőkemutató 12,4 százalékról 12,7 százalékra nőtt. A Raiffeisen magyar leánybankja 113 millió eurós, azaz 35,2 milliárd forintnyi nyereséget ért el. A kamatbevétel 131, a díj- és jutalékbevétel 130 millió euró volt Magyarországon. A bécsi tőzsdén a gyorsjelentés szerdai közzététele után a pénteki zárásig 2,9 százalékkal esett az árfolyam. | VG

 

Banca Romaneasca OTP Raiffeisen BNR
Kapcsolódó cikkek