Pénz- és tőkepiac

Szabadul az amerikai állampapírtól Kína

Kína hat hónapja legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját januárban, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint január végén 1168 milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben, ami 16,7 milliárd dollárral kevesebb a december véginél.

A lista második helyén szereplő Japán 4,3 milliárd dollárral, 1066 milliárd dollárra növelte amerikai állampapírokban tartott befektetéseit januárban.

Forrás: AFP

Az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Írország 327,5 milliárd dollárral, amelyet Brazília követ 265,7 milliárd dollárral, majd Svájc következik 251,1 milliárd dollárral és a Kajmán-szigetek 241,9 milliárd dollárral.

Egy hónap alatt Brazília az ötödik helyről a negyedik helyre rukkolt előre, a Kajmán-szigetek viszont a harmadik helyről a hatodikra csúszott vissza. A tíz legnagyobb tulajdonos között van továbbá Nagy-Britannia, Luxemburg, Hongkong és Tajvan.

Oroszország az Egyesült Államok 16. legnagyobb hitelezője, amerikai állampapír-portfóliója januárban 5,3 milliárd dollárral 102,2 milliárd dollárra csökkent, ami tavaly február óta a legalacsonyabb. Oroszország decemberben még a 15. helyen állt.

hitelezők Egyesült Államok állampapír Kína
Kapcsolódó cikkek