Pénz- és tőkepiac

Szamurájkötvények kibocsátására készülünk

Már heteken belül megjelenhet új kötvényekkel a japán piacon Magyarország – írta piaci forrásokra hivatkozva a Reuters. A hírügynökség szerint az úgynevezett szamurájkötvények kibocsátási értéke 100 milliárd jen (közel 765 millió euró) lehet, miután az adósságkezelő már tavaly ekkora összegű kibocsátási ablakot kért.

A piaci helyzet függvényében születik meg a döntés a kibocsátás időzítéséről – mondta lapunknak Bar­cza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója, aki szerint a jenben denominált kötvényekre elsősorban az diverzifikálása miatt van szükség.

Az idén az ÁKK 1 milliárd euró értékű devizakibocsátást tervez, szemben a tavaly bevont 2,5 milliárddal. Az idén lejáró devizaadósság összege 2,3 milliárd euró, az év végére az államadósságon belül a deviza részaránya 20 százalék alá eshet a tavalyi 22 százalékról.

Az adósságkezelő 2018-ban euró­alapú kötvények kibocsátását is tervezi. Barcza még december közepén jelentette be, hogy az ÁKK belföldi eurókötvényekkel is meg akar jelenni a piacon, amelyeket a forintkötvényekhez hasonlóan rendszeres aukciókon értékesítenének.

Magyarország legutóbb 2007-ben bocsátott ki 10 éves futamidejű kötvényeket 25 milliárd jen értékben, ezek tavaly lejártak – írta a hírügynökség.

jen ÁKK Barcza György szamuráj kötvény
Kapcsolódó cikkek