Pénz- és tőkepiac

Trump elégtételt vesz a CNN-en

Ha a Donald Trump elnökkel szemben kritikus CNN hírtelevízió lágyabb hangnemet ütne meg, aligha lenne akadálya, hogy anyacégét, a Time Warnert felvásárolhassa az AT&T távközlési szolgáltató. A CNN azonban ragaszkodik az elveihez.

A washingtoni igazságügyi minisztérium sürgeti az AT&T–Time Warner felvásárlási ügy­ben eljáró szövetségi bírót, hogy utasítsa el a távközlési óriás keresetét, és hagyja jóvá a Donald Trump elnök által kezdeményezett vétót. A Time Warner médiabirodalom 85,4 milliárd dolláros ügylet keretében történő beolvasztásával ugyanis

olyan erőfölény jönne létre, amely nem szolgálja az amerikai fogyasztók érdekeit, megfelelő és sokoldalú tájékoztatásukat,

emellett a verseny csorbításával, áremelésekkel okozna kárt az előfizetők tízmillióinak. Az érvelés meglehetősen bizarr azon új fejlemények tükrében, amelyek azt valószínűsítik, hogy Donald Trump erős külföldi hátszéllel nyerte meg az elnökválasztást, s ebben a külföldi titkosszolgálatok által vezérelt álhírgyártó propagandagépezet bevetése is a segítségére volt. Ugyanakkor elemzők szerint most Trump kicsinyes bosszújának lehetünk tanúi, aki az általa fake newsnak nevezett médiát – kiemelten a Time Warnerhez tartozó CNN hírtelevíziót – akarja megregulázni azért, mert számára kellemetlen híreket közölt.

Fotó: AFP PHOTO / ROBYN BECK

A cégek belementek volna abba, hogy a CNN-t és a többi hírcsatornájukat leválasszák és eladják az engedélyért cserébe, de ez kevésnek bizonyult. Ott lóg ki a lóláb, hogy eddig a hasonló vertikális, tehát a szolgáltatási kör szélesítését eredményező felvásárlásokat rutinszerűen jóváhagyták, Amerika legnagyobb kábelszolgáltatója és műsorszórója, a Comcast 2009-ben például gond nélkül megvehette 12,8 milliárd dollárért az NBCUniversal médiacég 51 százalékát, s 2013-ban az utolsó is hozzá kerülhetett. A második legnagyobb amerikai távközlési cég, az AT&T is médiapiaci bevásárlással próbálja szélesíteni szolgáltatási körét, de most falakba ütközött, noha az jóváhagyását már megszerezte az ügylethez – emlékeztet a Bloomberg.

A teljes cikket a keddi Világgazdaságban olvashatja.

Donald Trump Time Warner AT&T
Kapcsolódó cikkek