Pénz- és tőkepiac

Újra erőre kaphat a Pekao részvénye

Az év eleji rali oldalvizén még vették a lengyel papírokat, majd a csúcshoz képest több mint 15 százalékos esés következett – Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír elemzője.

Számos régiós bank erős teljesítményt nyújtott az elmúlt hónapok során, velük szemben a lengyel hitelintézetek nem büszkélkedhetnek hasonlóval. De nemcsak a bankok, hanem a teljes lengyel elfáradt. Az év eleji rali oldalvizén még vették a lengyel papírokat, majd a csúcshoz képest több mint 15 százalékos esés következett.

Ez részben a lengyel jegybank kommunikációjában bekövetkezett változásnak is köszönhető. Míg korábban kamatemelésről beszéltek, most már a csökkentés is szóba került, így a befektetők elkezdték kiárazni a kamatemeléseket, ami negatívan hat a kamatokra érzékeny bankszektorra.

Nem segített az általánosan romló nemzetközi hangulat sem, az idei évben már megváltozott a piac szerkezete, visszatért a volatilitás, és felerősödött a szektorok közötti rotáció. Általános erőről vagy gyöngeségről nem lehet beszélni, vannak szektorok, amelyek erősen, és vannak, amelyek harmatgyengén teljesítenek. A lengyel pénzintézetek közül érdemes kiemelni a Pekao bankot, amely technikailag kedvező szintre esett vissza az elmúlt hetekben. Egyedi vállalati hír is közrejátszott az esésben. A befektetők attól tartanak, hogy veszélybe kerülhet a kiemelkedő, 7 százalék körüli osztalékhozam, mivel a hírek szerint vizsgálják a szinergia lehetőségét az Alior Bankkal. Az még nincs tisztázva, hogy összeolvadással, felvásárlással vagy más módon történne a tranzakció, a befektetők viszont aggódhatnak, hogy az osztalékfizetés veszélybe kerülhetne egy esetleges felvásárlással. Az állami tulajdonú PZU és a nyugdíjbiztosító együtt 33 százalékot birtokol a cégben, az ő érdekük vélhetőleg a magas kifizetés fenntartása lenne, ami az mellett szóló érv.

A technikai kép alapján sávos kereskedés látható, amelynek alsó széle 116–120, felső széle 136–140 zloty közelében található.

A árfolyama a sáv alsó széléről próbál fordulni, így ha a következő hetekben nem érkezik kedvezőtlen hír a két bank egyesülése kapcsán, a mostani szintek kedvező beszállási pontot jelenthetnek.

részvény STRATÉGIA Pekao
Kapcsolódó cikkek