Pénz- és tőkepiac

Francia kézbe kerülhet a Raiffeisen lengyel leánybankja

A Reuters két forrásból is úgy értesült, hogy a francia óriáscég, a BNP Paribas napokon belül megegyezhet a Raiffeisen Bank International lengyel leánybankjának adásvételéről.

A BNP egyik vezetője szerint, amit egy lengyel szektorban dolgozó forrás is meg is erősített, a franciák tárgyalásokat folytatnak a Raiffeisen lengyel egységének megvásárlásáról. A Raiffeisennek már semmilyen lehetősége sincs, az üzletet gyakorlatilag nyélbe is ütötték, a tárgyalások a franciák irányításával zajlanak. Állítólag egyetlen kérdésben kell már csak megállapodni: a vételárban – írja a Reuters.

Forrás: AFP

A BNP minden bizonnyal beépíti a frissen megvásárolt lengyel leánybankot a már eddig is meglévő érdekeltségébe, a Bank BGZ BNP Paribas-ba.

A Raiffeisen márciusban bejelentette, hogy semmiképp nem mondana le a Polbank tőzsdei értékesítéséről, annak ellenére, hogy a projekt már többször is elbukott. Ennek fényében a lengyel bankfelügyelet (KNF) értékelné, ha a rizikósnak tartott jelzáloghitel-portfólia a jelenlegi tulajdonosnál maradna.

A Polbank értéke összesen 6,49 milliárd zloty, s a fentebb említett jelzáloghitel-portfólia nélkül 36 milliárd zlotyar tehető az eszközállománya. A végső mérlegfőösszeg tehát nagyjából 100 milliárd zlotyt tesz ki.

Raiffeisen polbank BNP Paribas
Kapcsolódó cikkek