Pénz- és tőkepiac

Keresik a magyar eszközöket a befektetők

Menedékhellyé válhat hazánk és Lengyelország a fejlődő piaci kereskedők szemében. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a befektetési kilátásokat javítják a régió alacsony inflációs kilátásai is.

Hazánk és Lengyelország lehet a fejlődő piaci befektetők új kedvence, legalábbis ezt mutatja az államkötvényhozamok alakulása. A két korábbi kedvenc, Oroszország és Törökország elvesztette vonzerejét az amerikai szankciók, a szír geopolitikai feszültségek és a kurd háború miatt – írta a Bloomberg.

Az állampapírok a kiszámítható, stabil devizák miatt is népszerűek
Forrás: AFP

Február eleje óta nagyot zuhant a rubel és a líra, a tízéves török államkötvényhozam 120, az orosz 45 bázispontot emelkedett. Ezzel szemben a lengyel és a magyar hozam 20-20 bázisponttal lett alacsonyabb, amit támogat a kiszámítható, stabil devizamozgás, valamint az uniós konjunktúrából adódó, élénk

A régiós piacok sokat profitálhatnak tehát az orosz és a török eszközök gyenge teljesítményéből, továbbá az eurózónához képest magasabb hozamkörnyezetből.

Vannak ugyan politikai feszültségek a régióban, de ezek súlya bőven elmarad a török és az orosz helyzettől – közölte lapunkkal Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője szerint a politikai és gazdasági stabilitás és a huzamosabb ideig lazán tartott monetáris politika szimpatikus a piacoknak. A befektetők szeretik a magyar és a lengyel eszközöket, akár devizáról, akár állampapírról van szó, nem véletlen, hogy a tízéves magyar államkötvény hozama alacsonyabb, mint az amerikai papíroké.

A lengyel és a magyar piac menedékszerepét erősítik az alacsony inflációs kilátások.

Az idei első negyedévben felemás adatok érkeztek a régió országaiból, a közös pont, hogy az első három hónap statisztikái negatív meglepetést okoztak – hangsúlyozta Virovácz. A régiós országokban lassult az első hónapban a pénzromlás üteme, a maginflációs adatok pedig vegyes képet mutattak.

A szakértő kiemelte: az elmúlt években a régiós államok inflációs trendjei megegyeztek, ma is közös nevező az energiaárak és az élelmiszerköltségek változása, de minden ország más okból küzd az alacsony fogyasztói árindexszel. Az érintett államokban más a munkaerőpiaci helyzet, és más szektorok fejlődtek az elmúlt időszakban, ráadásul a csehek már megkezdték a kamatemelési ciklust.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

infláció fejlődő piac kötvény régió
Kapcsolódó cikkek