Pénz- és tőkepiac

Letört az egyik szarva a tengerentúli tőzsdebikának

Elemzők szerint rövid távon aligha lesznek képesek a tőkepiacok a technológiai részvények nélkül folytatni az eddigi dinamikus emelkedést.

Rövid távon aligha lesznek képesek a tőkepiacok a technológiai részvények nélkül folytatni az eddigi dinamikus emelkedést – értenek egyet a MarketWatch által megkérdezett elemzők. Az amerikai tőzsdeindexek idei és a megelőző évekbeli növekedéséhez markánsan hozzájáruló, úgynevezett FAANG- (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) részvények látványos esést szenvedtek el március második felében, az elemzők pedig most igyekeznek kitalálni, merre megy tovább a piac az elsősorban a Facebook adatvisszaélési botránya miatt elindult eladási hullám után.

Fotó: AFP PHOTO / CHANDAN KHANNA

Végre kiderül, mire képes az amerikai tőkepiac az elmúlt időszak húzónevei nélkül – nyilatkozta a MarketWatchnak Michael Arone, a State Street Global Advisors vezető stratégája, aki szerint a piacok aligha képesek rövid távon függetleníteni magukat az eseményektől.

Hosszú távon viszont optimista a szakértő, és általános emelkedést vár.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy nehéz lesz kereskedni, ha a makrogazdasági adatok, a Fed-kommunikáció és a vállalati jelentések támogatják az emelkedést, közben a technológiai részvényeket adják a befektetők.

Az elemzői óvatosság érthető, az S&P technológiai szektorába sorolt vállalatok piaci kapitalizációja rövid idő alatt 5,5 ezermilliárd dollárra csökkent, pedig két héttel korábban még 8,3 százalékkal értek többet ezek a cégek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

technológiai részvények tőzsde elemzők
Kapcsolódó cikkek