Pénz- és tőkepiac

Tovább esik a rubel

Tovább gyengült az orosz rubel árfolyama kedden, híven tükrözve az Oroszország körüli külpolitikai helyzet romlását az amerikai szankciós lista bővítését követően.

Az enyhén nyereséges nyitás után azonnal gyengülésre váltott és több mint 2 százalékot veszített értékéből a rubel a moszkvai devizakereskedésében.

Kedden délelőtt a dollárért 62,15 rubelt adtak, 2,45 százalékkal gyengült az orosz fizetőeszköz. Az eurót 76,63 rubelen jegyezték, 2,58 százalékkal esett a rubel árfolyama. A kereskedés során az euró jegyzése a 78 rubelt is meghaladta, 2016. április 18. óta először.

A rubel masszív eladási nyomás alá került hétfőn annak nyomán, hogy az amerikai pénzügyminisztérium súlyos szankciókkal sújtott 12 orosz üzletembert és a hozzájuk kapcsolódó vállalatokat.

Az utóbbi több mint három év legnagyobb napi veszteségét volt kénytelen elkönyvelni a rubel, miután értékének több mint 4 százalékát veszített el az euróhoz és a dollárhoz képest is.

Forrás: AFP

Ráadásul Washington jelezte, hogy újabb büntetőintézkedéseket fontolgat a Szíriában elkövetett múlt heti vegyi támadás miatt. A kelet-gútai Dúma városban több mint 70 ember halálát okozta az állítólagos vegyifegyver-támadás, amelyért az Egyesült Államok az Aszad-rezsimet támogató Iránt és Oroszországot tette felelőssé.

Hétfőn a moszkvai értéktőzsdén is meredeken csökkentek az árfolyamok:

az irányadó indexek közül a dollárban számított RTS-index 11,44 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 8,34 százalékos mínuszban zárt.

Kedden délelőtt az RTS 4,13 százalékos mínuszban, a MICEX viszont 1,23 százalékos pluszban állt.

Az érintett vállalatok közül például a RuszAl – a világ legnagyobb alumíniumtermelője – hétfőn 20,35 százalékos mínuszban zárt, és kedden tovább esett az árfolyama, napi mélypontján 9,01 százalékos veszteségben forgott. A Szberbank, a legnagyobb orosz hitelintézet árfolyama hétfőn 17,04 százalékkal esett, kedden pedig napi minimumán 7,45 százalékos mínuszban állt.

Dacára az eladási hullámnak, több orosz elemző is úgy gondolja, hogy korai lenne változtatni a gazdasági növekedési előrejelzéseken.

Az amerikai szankciók korlátozott hatást gyakorolhatnak az orosz gazdaság növekedésére,

mivel Oroszország már csökkentette eladósodottságát, a közelmúltbeli évek gazdaságpolitikája lehetővé tette a stabilizálást és a nemzetgazdaságot fenyegető veszélyek csökkentését.

Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke jelezte, hogy megítélése szerint jelenleg nem fenyegeti semmi a pénzügyi stabilitást, de ha bármilyen kockázat felmerülne, a központi bank rendelkezésére álló eszköztár elég széles ahhoz, hogy elejét tudja venni az esetleges fenyegetéseknek.

 

Oroszország rubel gyengülés
Kapcsolódó cikkek