Pénz- és tőkepiac

Új vezérigazgatóra bízták a Deutsche Bankot

Christian Sewing-nak gyorsan meg kell alkotnia a Deutsche Bank koherens stratégiáját, miután kinevezték a legnagyobb német bank vezérigazgatójává – írja a Reuters.

A 47 éves Christian Sewing-ot vasárnap nevezték ki a Deutsche Bank vezérigazgatójává az igazgatótanács válságtanácskozását követően, amelyet azért hívtak össze, hogy a pénzintézet három éves veszteségtermelésének véget vessenek – írja a Reuters.

Az új vezetőt a brit John Cryan megüresedő helyére választották meg, mivel utóbbi nem boldogult a költségcsökkentéssel. Az új vezérigazgató kinevezésével befejeződhet a Deutsche Bank évtizedek óta tartó befektetési banki terjeszkedése. Erre utal az is, hogy Sewing a lakossági üzletág vezetője volt a banknál ezidáig.

Christian Sewing, a Deutsche Bank új vezérigazgatója
Forrás: Susann Prautsch/dpa/AFP

Az 1989 óta a Deutsche Banknál dolgozó új főnök már nyilatkozott is, hogy a bank vissza fog vonulni minden olyan területről, ahol nem működött kellően nyereségesen, ugyanakkor egyelőre nyitva hagyta azt a kérdést, hogy milyen strukturális változtatásokat akar bevezetni.

Véleményünk szerint a Deutsche Banknak évek óta nincsen egyértelműen meghatározott stratégiája

- mondta a JP Morgan elemzője, Kian Abouhossein.

„A Deutsche Bank problémája nem a vezérigazgató kiléte, hanem a részvényesek közötti érdekellentétek, és az, hogy ennek következtében hiányzik a cégnél az elkötelezettség a szervezet átalakítására a részvényesek és a hitelezők érdekében” – tette hozzá az elemző.

A Deutsche Bank székháza Frankfurtban
Forrás: MTI/EPA/Armando Babani

A bank legnagyobb befektetői a katari királyi család, a kínai HNA konszern, az amerikai BlackRock vagyonkezelő és a Cerberus magántőkealap. Együttesen a 97 ezer embert foglalkoztató bank egyharmada felett rendelkeznek.

A nagyobb mértékű költségcsökkentés kilátásba helyezése következtében a Deutsche Bank részvényei a délelőtti kereskedésben 2,9 százalékkal emelkedtek.

A becsültnél lényegesen nagyobb veszteséggel zárta a tavalyi évet a Deutsche Bank, elsősorban azért, mert nőtt a vesztesége a tavalyi utolsó három hónapban és sokba került a cégnek az amerikai adózási szabályok megváltoztatása is – jelentették be március 16-án.

 

vezérigazgató Deutsche Bank John Cryan Christian Sewing
Kapcsolódó cikkek