Pénz- és tőkepiac

A BL-be jutás miatt ralizott a Borussia

Egyre több bajnokságban dőlnek el a biztos BL-indulást jelentő helyek. Azok a klubok, amelyek a tőzsdén is játszanak, sokat nyerhetnek egy főtáblás hellyel.

A Borussia Dortmund árfolyama 4,4 százalékos ralival a legjobban teljesítő futballrészvény volt tegnap. Bár a Ruhr-vidéki alakulat a Bundesliga szombati zárófordulójában 3-1-re kikapott Hoffenheimben, biztos résztvevője lesz a 2018–19-es Bajnokok Ligája csoportkörének. A BL-be jutás jelentős bevételt hoz a Borussiának. A 2017–18-as szezonban a csoportkör valamennyi résztvevője 12,7 millió eurót, azaz 4 milliárd forintnyi pénzt kapott az Európiai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA), ehhez jött még 1,5 millió euró minden győzelemért és 500 ezer euró döntetlenenként. Mindehhez 6, 6,5, illetve 7,5 millió euró adódhatott hozzá, ha egy-egy újabb kört sikeresen vett valaki.

A befektetők az elmúlt hetekben egyre jobban bíztak abban, hogy a Dortmund a rangosabb európai klubsorozatban szerepelhet ősztől. Az elmúlt héten 7, az elmúlt hónapban 14 százalékkal emelkedett az árfolyam, ám ennek ellenére idén 4 százalékos mínuszban van a kurzus.

Az utolsó öt fordulóban csak egy győzelmük és egy döntetlenjük volt a fekete-sárgáknak, három vereség mellett.

Forrás: AFP

„A Dortmund árfolyam-emelkedése egyértelműen a BL-be jutással magyarázható. A befektetők tüstént árazzák az ilyen híreket, de a játékosok adásvételét is. A csapatoknak fizetendő pénz ráadásul tavalyhoz képest 5-10 százalékkal növekedhet az ősszel kezdődő szezonban. 2017-ben összesen 1,3 milliárd eurót fizettek ki, ez legalább 1,4 milliárdra emelkedik. Utóbbihoz jön még csapatonként 10–40 millió eurós televíziós közvetítési díj szezononként. Emellett mez-, emléktárgy- és jegyeladással is tudnak számolni, így egy olyan szezonban, amikor bejutnak a BL-be, nem csak a közvetlenül az UEFA-tól kapott pénzzel kalkulálhatnak a klubok” – mondta lapunknak Nagy Bertalan, a Concorde privátbanki üzletfejlesztési igazgatója.

A tőzsdén jegyzett labdarúgó-egyesületek közül a második legnagyobb, 11 százalékos elmúlt havi árfolyam-emelkedést a holland Ajax mutatta fel. Az utolsó előtti fordulóban az AZ Alkmaar elleni 3-0-s győzelem hozta meg a BL-indulást az PSV Eindhoven mögött ezüstérmet szerző csapatnak.

A befektetők bíznak a török Galatasaray bajnoki címében is. Itt csupán az aranyérmes indulhat biztosan a csoportkörben, a második helyezett a 2. BL-selejtezőkörben csatlakozik. A Galata árfolyama 6 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban, s az elsőséghez az utolsó, vasárnapi fordulóban legalább egy döntetlenre van szüksége a hatodik helyen álló és az Európa Ligáról már biztosan lemaradó Göztepe ellen. A Fenerbahce és a Besiktas Európa Liga-indulása már biztos, igaz, itt kisebb pénzt oszt szét az UEFA.

A csoportkörbe jutók 2,6 millió eurót kaptak a még zajló szezonban, a győzelemért 360 ezer, a döntetlenért 120 ezer euró volt a jutalom. A Fenerbahce kurzusa 5 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban, míg a finanszírozási gondokkal küszködő Besiktasé 34 százalékkal zuhant. Így ők jobban megérezték a líra gyengülését és a geopolitikai feszültségek miatti visszaesést a török eszközökben.

A Premier League-ben ezüstérmes Manchester United árfolyama 2,1 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban, de az idei mérleg ezzel együtt is 0,8 százalékos mínuszt mutat. (További részletek a klubról a 14. oldalon.)

Olaszországban a sorozatban hetedik bajnoki címét elkönyvelő Juventus részvényesei is jó ideje beárazták már a Serie A-elsőséget. Itt a Real Madrid elleni első BL-negyeddöntő hozott 10,5 százalékos zuhanást, ami épp az utolsó pillanatban vitatott körülmények között elbukott visszavágó napján szakadt meg: egy hét alatt 8,8 százalékkal emelkedett a kurzus. A BL-elődöntőig menetelő AS Roma árfolyama az elmúlt hónapban 6,3 százalékkal esett, pedig az őszi főtáblás helyük is megvan már, és öt év után mezszponzoruk is lett.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Borussia Dortmund Bajnokok Ligája labdarúgás árfolyam
Kapcsolódó cikkek