Pénz- és tőkepiac

A nyomtatókon múlik a HP sorsa

Ha a 3D-s nyomtatók piacán meg tudja vetni lábát a cég, minden feltétele meglehet a további növekedésre – véli Kiss Domokos, a Random Capital elemzője.

Az anyavállalattól való 2015-ös elszakadás óta a HP Inc. minden ellenszéltől függetlenül konzekvensen a várakozások fölött teljesített. Tette mindezt egy olyan szegmensben (PC), mely egyre inkább a hanyatlás jeleit mutatja. A pozitív teljesítmény tükröződik a cég részvényeinek árfolyamában is.

Tegnap a piaczárás után jelentett a második negyedévről a vállalat. Lapzártakor az eredmények még nem voltak ismertek, de a várakozások minden soron javulást jeleztek előre az előző év azonos időszakához képest. Ahhoz, hogy a lendülete hosszú távon kitartson, az szükséges, hogy a tényadatok legalább a konszenzus által várt számokat megüssék. A vállalat még mindig nagyrészt a személyi számítógépek eladásával generálja bevételeit, de a jövőbeni növekedés kulcsaként kiemelt figyelmet érdemel a termékportfólióban a nyomtatók gyártása, ideértve a 3D-s nyomtatókat is. Elsősorban ez utóbbi termékkör miatt érdemel figyelmet a cég, mint értékalapú

Az elmúlt esztendők erős teljesítménye ellenére is kedvező a mutatószámok alapján a HP árazása. Már a tizenegyszeres előremutató P/E ráta is indokolja, hogy alaposabb pillantást vessünk a papírra, ám ha elhisszük a menedzsment által belengetett 2,58 dolláros EPS-eredményt a 2018-as teljes évre, akkor már közelítünk a kilencszeres értékhez. A vállalat a free cash flow-ja nagy részét osztalékfizetésre és részvény-visszavásárlásra fordítja, ez utóbbi pedig tovább javíthatja az egy részvényre jutó eredményt.

Az alacsony árazást indokolja, hogy a HP tevékenysége még mindig nagyrészt hanyatló piacra épül. Ami miatt ezt egyelőre nem érzi meg a vállalat, az a piaci részesedés folyamatos növelése, illetve a prémiumkészülékek értékesítése. Ha a 3D-s nyomtatók piacán meg tudja vetni lábát a cég, minden feltétele meglehet a további növekedésre.

A technikai képre tekintve a 21 dolláros szintet érdemes kiemelni, e támasz elestével fordulnának negatív irányba a technikai kilátások, ami egyúttal az elmúlt évek emelkedő trendjének megtörését is jelentené.

HP nyomtatók
Kapcsolódó cikkek