Pénz- és tőkepiac

Az acélvám sem gond az Arcelornak

Az ArcelorMittal felszálló, a Ruszal leszálló ágba került: előbbi fittyet hány az amerikai szankciókra, utóbbit viszont maga alá temeti Trump haragja.

Az ArcelorMittal (AM) árfolyama 2,25 százalékkal nőtt az acélipari óriás pénteken kiadott, erős első negyedéves eredményeinek hírére. A Lakshmi Mittal indiai multimilliárdos vezette vállalatcsoport ráadásul igen kecsegtető kilátásokat vetített előre, megjegyezve, hogy az amerikai–kínai vámvita következtében kirótt 25 százalékos büntetővám érdemben nem befolyásolja a piaci pozícióit, sőt a versenyfeltételek kiegyenlítésével mind a fogyasztók, mind a cég, mind az ágazat jól jár, mert megszabadulnak az állami támogatással dömpingáron árult kínai acéltermékek piactorzító hatásaitól. A luxemburgi székhelyű AM a világ legnagyobb acélgyártója, bevételeinek 24 százaléka származik a NAFTA-országokból, azaz az Egyesült Államok–Kanada–Mexikó hármastól, míg kínai kitettsége minimális. Az amerikai védővámok alól június elejéig az EU, Kanada és Mexikó még mentességet kapott, hogy kedvezőbb ajánlatot tehessenek Donald Trumpnak a vámmentesség elnyerése érdekében, de az AM-et ez túlzottan nem izgatja, mivel latin-amerikai bázisa, Brazília már megkapta a mentességet, így szükség esetén onnan is kiszolgálhatják az észak-amerikai piacot.

Oleg Gyeripaszka nagyon komoly pénzzavarba került az amerikai szanciók miatt
Forrás: AFP

Megrendelésük pedig lesz bőven, mivel az éves szinten 900 milliárd dollár forgalmat lebonyolító acélpiacon az idén, a készletek felhasználása után 1,5–2,5 százalék közötti mértékű globális keresletnövekedéssel számolnak. Ekkora lehet a NAFTA-államok igénybővülése is, míg Euró­pában szerényebb, 1-2 százalékos plusz várható. Brazília viszont kilábalt az elmúlt két év recessziójából, s ott 6,5-7,5 százalékkal nagyobb lehet a kereslet az acélipari alapanyagok iránt. A növekvő igények pedig emelkedő árakhoz vezetnek, ennek áldásos hatását már érzik az AM-nél. Az első negyedévben az acélárak átlagosan 18,2 százalékkal emelkedtek, az AM eladásai pedig 1,4 százalékkal 21,3 millió tonnára bővültek az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Figyelemre méltó, hogy a drágulás felgyorsult, az árak december vége óta 8,2 százalékkal mentek feljebb. Lépést tart velük a vasérc is, amely 13,2 százalékkal drágult az év eleje óta, s amelyből az AM 4,2 százalékkal többet, 14,6 millió tonnát termelt.

A kedvező piaci hatásoknak köszönhetően az AM adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA) 13 százalékkal, 2,51 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A Reuters elemzői 2,33 milliárdos EBITDA-t vártak. A cég adózott nyeresége 19 százalékkal, 1,19 milliárd dollárra emelkedett. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint az AM erős negyedévet zárt, miután jól alkalmazkodott a megváltozó piaci körülményekhez. Az árak pár évvel korábbi zuhanásakor a fölös kapacitásait leépítette, s most százszázalékos kihasználtsággal, egyre magasabb üzemi marzzsal tud működni. Kedvező az is, hogy a nettó adósságállományt egy év alatt egymilliárd dollárral 11,1 milliárdra tudták csökkenteni.

A 2016-os választásba történő orosz beavatkozás miatt elrendelt amerikai szankciók sújtotta Ruszal szintén javuló eredményeket közölt a márciussal zárult első negyedévéről, ám kilátásai katasztrofálisnak tűnnek.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Ruszal ArcelorMittal
Kapcsolódó cikkek