Pénz- és tőkepiac

Fájhat az erős dollár a fejlődő piacoknak

A múlt hétig már négy hónapja egy kereskedési sávban oldalazott az euró-dollár keresztárfolyam, amely az Európai Központi Bank kamatdöntő ülését követően tört le.

A múlt hétig már négy hónapja egy kereskedési sávban oldalazott az euró-dollár keresztárfolyam, amely az Európai Központi Bank kamatdöntő ülését követően tört le, ezzel láthatóan sérült az a közel másfél éve tartó euróerősödési trend, amely sokat javított a dollár középtávú kilátásain.

Szemmel láthatóan átalakultak ezzel a befektetői várakozások is. Míg a kommentárok korábban az euró fizetésimérleg-többletét és az amerikai ikerdeficitet jelölték meg a keresztárfolyam emelkedésének okaként,

az elmúlt hetekben már egyre többen beszéltek az igen jelentős, majdnem 3 százalékos hozamkülönbözetről.

Pedig jó ideig egyáltalán nem foglalkozott a piac a hozamokban rejlő differenciával, ami most láthatóan megváltozott.

Ennek az lehet az oka, hogy amíg a trend az euró erősödése volt, addig a rövid távú árfolyamnyereség felülírta a pozíció tartásából származó veszteséget, ám amikor már csak sávozik, esetleg esik a devizapár, akkor a 3 százalékos éves tartási költség fájó lehet. A pozicionáltság alapján pedig elég sokan fogadtak már az euró erősödésére, így bőven vannak lezárható pozíciók is.

Könnyen lehet, hogy az idén átalakul a befektetők hozzáállása, és nem az eséseket fogják megvásárolni, hanem az emelkedésekbe fognak beleadni a devizapárnál, azaz a dollár ereje lesz a meghatározó a következő hónapokban. Ezzel párhuzamosan látványos emelkedés zajlott le az amerikai kötvényhozamokban, a tízéves hozam a

3 százalékos szintet is elérte, de egy kétéves papírért is 2,5 százalékot fizetnek, a hozamok emelkedése pedig várhatóan együtt folytatódik majd a kamatemelésekkel.

A dollár erősödése a kötvényhozamok emelkedésével párosulva vélhetően nem segíti a tavalyi év nagy nyerteseinek számító fejlődő piacokat, mind a részvény-, mind a kötvénypiacuk sebezhető lehet. Könnyen kialakulhat egy olyan forgatókönyv, amely a kötvényhozamok további emelkedését, a dollár erősödését és a fejlődő piacok gyengeségét hozhatja magával a következő hónapokban.

Európai Központi Bank dollár kamatdöntő ülés euró Concorde Értékpapír
Kapcsolódó cikkek