Pénz- és tőkepiac

Komoly büntetéseket szabott ki az MNB

Több tőzsdei cég törzsrészvény kereskedését függesztette fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB), illetve szabott ki bírságot rájuk szabálytalanságok elkövetése miatt.

 

A jegybank folyamatos felügyelés keretében vizsgálta, hogy a tőzsdei kibocsátók a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig közzétették-e a 2017. pénzügyi évről készített éves jelentésüket. A vizsgálat megállapította, hogy a Kartonpack, Dobozipari Nyrt., az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt., a SET Group Nyrt., illetve a Közép-európai Gázterminál

törvénysértő módon nem jelentette meg az éves jelentését.

A Magyar Nemzeti Bank épülete
Forrás: VG

A feltárt jogsértések miatt a jegybank a mai naptól az éves jelentések közzétételéig felfüggesztette a cégek törzsrészvényeinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Emellett a Kartonpackot és az Őrmester Nyrt.-t 4-4 millió, a SET Group-ot 5,5 millió forint, a KEG Nyrt.-t 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. A jegybank a KEG-gel szemben figyelembe vette, hogy az – az MNB korábbi határozataiban foglalt felszólítások ellenére – sem a 2015., sem a 2016. pénzügyi évről készített éves jelentését nem tette közzé.

Az MNB újabb célvizsgálatot indít a 2017. évi éves jelentésének közzétételét szintén elmulasztó, sőt idei éves rendes közgyűlését össze sem hívó céggel szemben.

Az MNB továbbá a KEG Nyrt. igazgatótanácsi és auditbizottsági tagjait összesen 10 millió forintra bírságolta, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, a beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása miatt megkereste az adóhatóságot, és gazdasági bűncselekmények gyanújával feljelentést tett.

Amennyiben a mostani célvizsgálat is megállapításokkal zárulna, az felvetheti a KEG részvényeknek a BÉT-ről való törlésére vonatkozó intézkedés alkalmazását.

A jegybank az intézkedésekkel párhuzamosan – az elmúlt időszak tapasztalataira építve – vezetői körlevelet tett közzé a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírokkal kapcsolatos megfelelő tájékoztatások ösztönzése, az átláthatóság további növelése és a kibocsátók önkéntes jogkövető magatartásának erősítése érdekében.

vizsgálat bírság felfüggesztés jegybank
Kapcsolódó cikkek