Pénz- és tőkepiac

Tartotta magát a hazai részvényindex

A vezető európai és amerikai tőzsdéknél gyengébben teljesítettek a régiós piacok áprilisban.

Miközben a nyugat-európai indexek 4–7, az amerikaiak pedig 1,9–3,8 százalékkal emelkedtek áprilisban, addig a térség börzéi átlagosan 1,6 százalékkal értékelődtek fel. A CECE index 1,7 százalékkal kapaszkodott feljebb.

A térség öt nagy forgalmú börzéje közül a budapesti BUX volt a második legjobban teljesítő index 2,8 százalékos emelkedésével.

A Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt hónapban 178,6 milliárd forint volt a részvényforgalom, napi átlagban 9,4 milliárd forint.

Forrás: Wiener Börse

Ez elmarad a tavaly áprilisi 12 és az idei márciusi 12,9 milliárd forinttól. A blue chipek közül csak a Mol drágult, 8,3 százalékkal, viszont az OTP kurzusa 0,6, a Richteré 0,9, a Magyar Telekomé pedig 0,8 százalékkal esett. Az Appeninn, a Konzum, az Opus Global 15–25 százalékkal lépett feljebb. A brókercégek versenyét a Concorde nyerte 24 százalékos részesedéssel, a második helyen a Wood & Company, a harmadikon az Erste végzett.

Az érdemi forgalmat felmutató régiós tőzsdék közül a varsói WIG 20 mutató emelkedett a legnagyobb mértékben az elmúlt hónapban.

A 3,7 százalékos ralinál érdemes figyelembe venni, hogy az első negyedévben ez a mutató szenvedte el a régióban a legnagyobb, 10,2 százalékos veszteséget, tehát az elmúlt havi pluszhoz a korrekciós hatás is hozzájárult. Legjobban, 14 százalékkal, a számítógépes játékokkal foglalkozó CD Projekt SA, valamint 11 százalékkal a Magyarországon is cipőboltokat üzemeltető CCC húzta az indexet. A rézbányászatban érdekelt KGHM Polska 8,2, a PKN Orlen 6,1, a Lotos pedig 4,8 százalékkal járult hozzá a WIG 20 növekedéséhez. Legrosszabbul az Orange Polska szerepelt, a távközlési cég kurzusa 8,6 százalékkal zuhant.

A vezető bécsi tőzsdeindex, az ATX 1,2 százalékot szedett magára áprilisban, előtte két hónap alatt 4,6 százalékkal zuhant. Az olaj- és gázipari fúróberendezésekhez alkatrészeket gyártó Schoeller-Bleckmann 15,2, a villamosenergia-ipari Ver­bund 9,1, az OMV pedig 8,9 százalékkal húzta az indexet. A Raiffeisen Bank 11,4 százalékos mínusszal az ATX legrosszabbul teljesítő részvénye volt az elmúlt hónapban.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

tőzsde régiós Részvénypiacok BUX
Kapcsolódó cikkek