Pénz- és tőkepiac

Továbbra is népszerű a lakossági állampapír

A magánszemélyi vételek értéke jóval meghaladta a 40 milliárd forintot.

A kisbefektetők körében továbbra is népszerűek a lakossági állampapírok – közölte a Világgazdasággal Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója, a Portfolión megjelent cikkre reagálva. Ez utóbbiban azt írták, áprilisban alig 40 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok mennyisége, ami alacsonynak számít.

A magánszemélyi vételek értéke jóval meghaladta a 40 milliárd forintot

– mondta Barcza György.

Az ÁKK ugyanis jelentős összegben vásárolt vissza bankoktól, illetve az állományt csökkentette, miután áprilistól a nonprofit szektor kikerült a vevők köréből, így az itt lejáró portfóliójukat nem újítják meg – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Barcza György, az Állami Adosságkezelõ központ vezérigazgatója
Fotó: Koncz György

A lakossági állampapírok állományának növekedése azért lassult le, mert

az ÁKK idén több lépésben szűkítette azok körét, akik vásárolhatnak ezekből az értékpapírokból.

Februárban az egyévesnél hosszabb lejáratú, áprilistól pedig az összes lakossági állampapír vevői köréből kizárta a nonprofit szervezeteket. Azóta kizárólag a természetes személyek juthatnak hozzá a szóban forgó állampapírokhoz.

A nyilvános adatok szerint az ÁKK éves terve 583 milliárd forintos növekedéssel számol. Ebből az első negyedévben 305 milliárd forint valósult meg, vagyis az esztendő kilenc hónapjában kell a maradék 278 milliárd forintot teljesíteni.

Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) állampapír Barcza György
Kapcsolódó cikkek