Pénz- és tőkepiac

Visszatért a parkettre az Őrmester

A stratégiaváltás nyomán megugrott az Őrmester árbevétele, Kincs István, a társaság elnöke lapunknak azt mondta, hamarosan újabb megrendelésekről tudnak majd beszámolni.

Tegnap visszaállították az Őrmester tőzsdei kereskedését, melyet még május 7-én függesztettek fel, mert a társaság – a közgyűlés által elfogadott éves beszámoló hiányában – nem tette közzé a törvény által előírt április 30-i határidőig a tavalyi éves jelentését.

A jegybank az Őrmester Nyrt.-t 4 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte.

A társaság május 10-én megtartotta az évi rendes közgyűlését, s másnap közzétette a 2017. éves jelentést. Így a felfüggesztés oka elhárult. A 2017. éves jelentésből kitűnik, hogy tavaly a nettó árbevétel 950 millió 148 ezer forint volt – a 2016-os 772 millió 429 ezer forint után. Igaz, az értékesítés költségei is emelkedtek, az egy évvel korábbi 614 millióról 854 millióra. Az átfogó eredmény 15 millió 583 ezer forint lett, ami egy részvényre vetítve 65 forint, szemben az egy évvel korábbi 72 forinttal.

Egy évvel ezelőtt arról beszélgettünk a részvények 40,49 százalékát birtokló Kincs Istvánnal, a társaság elnökével, hogy miért van még a pesti parketten az Őrmester. Nos, akkor azt mondta a Világgazdaságnak, hogy a 2010-es parkettra lépéskor jóval erőteljesebb gazdasági fellendülést vártak, mint ami végül bekövetkezett.

Ám a csalódás ellenére kivárnak, részben praktikus okokból is, mert ahogy a tőzsdére lépés sem könnyű, a tőzsdei kivezetés sem olyan egyszerű dolog, mindkettő hosszas előkészületet igényel.

Forrás: Vémi Zoltán

A 2010 decemberében tőzsdére vezetett Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. jogelődje még kelet-közép-

európai célkitűzéssel jött létre. Főbb tevékenységi köre a komplex vagyonvédelmi szolgáltatás, melynek alapvető szegmensei az objektumvédelem, a biztonságtechnika, a risk management, a speciális védelmi és szállítási szolgáltatások, valamint a vagyonvédelmi piac innovációi. A társaságnak korábban Romániában, Szerbiában és Szlovákiában is voltak leányvállalatai, mára a hazai operáció maradt.

Mégis nagyot fordult a világ az Őrmesterrel az elmúlt egy esztendőben – ha az eredményekben még nem is mutatkozik, de az árbevétel növekedésében már egyértelműen tetten érhető a stratégiaváltás.

Továbbra is megbecsüljük és színvonalasan kiszolgáljuk a hagyományos megrendelőinknek számító kis cégeket, de a cégstratégia már elmozdult a nagyobb vállalatok felé

– mondta a Világgazdaságnak Kincs István. Emlékeztetett, hogy tavaly nyáron kötöttek évi nettó 132 milliós szerződést a BorgWarner Oroszlány és a BorgWarner Hungary cégekkel. Ugyanebbe a sorba illeszthető az idén május elsejétől élő, évi nettó 63 milliós szerződés a Hopi Hungária Logisztikai Kft.-vel.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

őrmester
Kapcsolódó cikkek