Pénz- és tőkepiac

Borvidéken vízbázisba fektettek

Megszerezte a FuturAqua egy Szekszárd melletti vízbázis tulajdonjogát, s immár az a kérdés, miként hasznosítja a nagy hozamú kutakkal rendelkező ipari ingatlant.

Tranzakció zárásáról adott hírt pénteken a FuturAqua, amely megszerezte annak a nagy kapacitású vízbázisnak a tulajdonjogát, amelyre még január 15-én kötött adásvételi előszerződést. Most a kiemelkedően nagy hozammal rendelkező terület megvásárlásáról szóló végleges szerződést is aláírták. A kilenchektáros ipari ingatlan vételárát, 73 millió forintot a társaság teljes egészében kifizette az eladónak. Az ingatlan átadás-átvétele még pénteken megkezdődött.

A szekszárdi víz is palackban végezheti
Fotó: Shutterstock

Mint ismert, a 89,7 ezer négyzetméteres vízműterület az M6-os autópálya Szekszárd-Centrum lehajtójánál fekszik, és saját, közvetlen aszfaltozott útkapcsolattal rendelkezik. A vízműtelepen hét kút található, ezek közül kettő mélyfúrású, 370-375 méteres talpmélységgel. Ezek szűrőzése 300 és 350 méter mélységben található, összesített vízhozamuk pedig 2850 liter percenként.

Az öt sekély fúrású kút összesített vízhozama percenként 8200 liter, ami szintén jelentős mennyiségnek számít.

A FuturAquánál nagy tulajdonosi átrendeződés zajlott le a múlt hónapban. A Forrás kitárazása volt a leglátványosabb, de szintén kiszállt a társaságból a Primus Kockázati Tőkealap-kezelő is, amely zárta a Primus III. kockázati tőkealapot, s ezt a pozíciót is likvidálta. A piac azonban simán felszippantotta a parkettre szórt részvényeket. Sőt, az 5 százalékos küszöb átlépéséről is érkezett hír májusban. Kis-Benedek Róbert Ferenc részvényes állománya 5,02 százalékra emelkedett a vásárlásai nyomán. A vételt azzal indokolta, hogy bízik a társaságban, és fantáziát lát a részvényben.

Frissítettük a részvénykönyvet, mert a nemrég lezajlott átrendeződés nyomán időszerűvé vált egy tulajdonosi megfeleltetés

– mondta a Világgazdaságnak Fodor István, a FuturAqua elnöke. Hozzátette: a BÉT honlapján még nem látszik a változás, ott még csak a Fodor István és Pais Ella Regina igazgatósági tagok érdekeltségébe tartozó Enviro-Geo szerepel nagytulajdonosként 12,46 százalékkal. Amint frissül a honlapján a részvényesek rovata, az 5,02 százalékos másik nagytulajdonos nevével is találkozhatunk. Azt nem tudni egyelőre, hogy a múlt heti nagy forgalom hozott-e újabb nagybefektetőt a céghez.

Jóllehet a részvények fele forgott a parketten, mégsem biztos, hogy nagy átrendeződés történt, mert jórészt egy brókercégnél jelentkezett a forgalom.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Futuraqua vízbázis ásványvíz
Kapcsolódó cikkek