Pénz- és tőkepiac

Kifelé tart a börzéről a Plotinus

Két nap alatt felvásárolta a tervezett háromszázezer részvényt a Plotinus. A pakett nagy részét a nagyobb tulajdonosok értékesítették. A részvények 59 százaléka van már a cég tulajdonában.

Lépésről lépésre készíti elő a folyamatot a Plotinus Holding Nyrt., hogy végleg elhagyhassa a tőzsdét. A társaság kötvényét jövő hétfőn törlik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) terméklistájáról, egy évvel a lejárat előtt, miután a kibocsátó a teljes értékpapír-sorozat visszavásárlását, visszahívását, visszaváltását és bevonását igazolta.

A társaság hitelpapírjait 2015 júniusában vezették be a tőzsdére, a négyéves futamidejű évente fix 2 százalékos kamatot fizetett.

A kötvény mellett a részvények tőzsdéről történő kivezetése is ismét napirendre került a vagyonkezelő cégnél. Először 2017 legelején volt arról szó, hogy a tőzsdei sikertörténetnek számító vagyonkezelő céget kivezessék a parkettről, mivel a továbbiakban értékpapírok helyett inkább a reálgazdaságban tervez befektetéseket, emellett a tőzsdei jelenléttel kapcsolatos kötelezettségek is egyre terhesebbek a társaság számára.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Plotinus ennek előkészítéseképpen intenzív sajátrészvény- és kötvény-visszavásárlásba fogott, a 2017-es közgyűlésen azonban nem tudtak a részvényesek a kivezetésről szavazni, nem volt meg ugyanis a legalább 50 százalékos részvételi arány.

Az idei közgyűlés napirendjére nem vették fel ezt a pontot, jövőre azonban valószínűleg ismét szavazásra bocsátják a kérdést. Hogy még gördülékenyebben menjen a folyamat, a Plotinus addig is igyekszik kifizetni a befektetőit. A kötvényeseket a jelek szerint már sikerült: a hitelpapírt ki lehet vezetni a tőzsdéről, a részvényesek papírjainak visszavásárlása pedig most is zajlik.

A társaság június 4-én hir­dette meg részvény-visszavásárlási programját, amelynek során 300 ezer értékpapírra adott vételi megbízást hatezer forintos árfolyamon. Ezzel a részvény-visszavásárlási programmal a Plotinus a rendelkezésére álló készpénz túlnyomó részét vissza tudja juttatni tulajdonosainak, és ha a program sikeres, akkor a nagy részét a terveknek megfelelően reálgazdasági eszközökbe fektetheti. A tőzsdei közzététel szerint főleg az egészségügyben és a hostelüzletágban lát fantáziát a cég.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

budapesti értéktőzsde Plotinus kötvény
Kapcsolódó cikkek